Registracija

POVIJEST BICIKLIZMA

Robert Kermeci , 10.12.2016 09:36

POVIJEST BICIKLIZMA

Pročitajte kako je bicikl nastao i koji su najvažniji izumitelji bicikala. Pročitajte kad su održana prva natjecanja u biciklizmu i kad je osnovan najstariji biciklistički klub na svijetu.

Francuski grof Mede de Sivrac izumio je preteču bicikla 1791. godine. Pokrenuo ga je na način da je koračao i odguravao se nogama o tlo jer nije bilo pedala, a nazvao ga je  “celerifere”. Visina od najviše točke na biciklu do tla bila je 76,2 cm a vozilo nije imalo upravljač. Kako bi se kretali tim vozilom, vrlo vješti vozači podigli bi kotač i okrenuli ga u smjeru željenog kretanja. Kasnije je izum preimenovan u ''velocipede''. U Parizu je dana 06.04.1818. godine njemački baron Karl Drais von Sauerbronn predstavio svoju verziju ''celerifera'' i nazvao ga ''laufmaschine''. Izrađen od drva i bez pedala, ali sa upravljačem, bicikl se pokretao odguravanjem nogama o tlo.

Škotski kovač Kirkpatrick Macmillan 1842. godine izumio je pogon bicikla s pedalama. Neki izvori tvrde da prave zasluge u izumu pogona sa pedalama pripadaju francuskom kovaču Ernestu Michauxu koji je 1863.godine napravio bolju i jednostavniju verziju od Macmillana. Činjenica je ipak da je Michaux osnovao 1868. godine prvu tvrtku za proizvodnju bicikala s pedalama.

Škotski izumitelj John Boyd Dunlop patentirao je izum pneumatika 1888. godine, te je ugradio  na kotače bicikla  gumene navlake čime vožnja postaje udobnija. John Kemp Starley britanski izumitelj 1885. godine dizajnirao je prvi ''siguran'' bicikl sa usmjerljivim prednjim kotačem i lančanim pogonom na stražnjem kotaču. Bicikl je imao i dva kotača jednake veličine. Današnji bicikl kakvog poznajemo stvoren je od više izuma čemu su pridonijeli brojni izumitelji tokom godina.

1868. godine u Parizu je održano prvo natjecanje na stazi ukupne dužine 1200 m. U Londonu je 1870. godine osnovan prvi biciklistički klub pod imenom Pickwick Cycle Club. Biciklizam je bio najrašireniji u Velikoj Britaniji a 1900. godine neke su europske zemlje osnovale Međunarodnu biciklističku udrugu.

Međunarodni biciklistički savez ICA (International Cycling Association) osnovan je u Londonu 1892. godine. 14.04.1900. god zamjenjuje ga današnji Union Cycliste Internationale – Međunarodna biciklistička unija. 

U Chicagu je održano 1893. godine prvo Svjetsko prvenstvo amatera. Svjetsko prvenstvo profesionalaca održava se od 1895. godine. Biciklizam kao sport na službenom je programu svih modernih Olimpijskim igara od 1896. godine. Tour de France osnovao je francuski biciklist i sportski novinar Henry Desgrange još daleke 1903. godine.

Sljedeće najave