Registracija

POVIJEST BASEBALLA

Robert Kermeci , 03.12.2016 14:25

POVIJEST BASEBALLA

Pročitajte sve o povijesti baseballa, te doznajte kako se i iz kojih igara razvijao. Saznajte i tko je napisao pravila za baseball, te gdje je i kada odigrana prva baseball utakmica.

Najstarija igra slična baseballu postojala je još u Francuskoj. Rukopis iz 1344. godine sadrži ilustraciju na kojoj francuski klerici igraju igru pod imenom ''la soule''. Postojale su u Francuskoj  slične igre baseballu kao što su ''thèque'','' la balle au bâton'' i ''la balle empoisonnée''. Postoje teorije da se baseball u Sjevernoj Americi razvio iz igre ''rounders'', koja je popularna u Velikoj Britaniji i Irskoj. Autor knjige o baseballu iz 2005. godine David Block, tvrdi da se baseball razvio iz engleskih igara kao što su ''stoolball' igra iz 15. stoljeća, te ''tut-ball''. U Engleskoj je 1744. godine John Newbery tiskao publikaciju ''A Little Pretty Pocket-Book'' koja sadrži riječ baseball, te drvorez koji prikazuje igru nalik na baseball. Spomenuti književnik Block također je otkrio da se igra imenom ''bass-ball'' igrala 1749. godine u engleskoj grofoviji Surrey, a igrao ju je kralj George II. Šest godina kasnije 1755. godine, engleski odvjetnik W.Bray zabilježio je da se ''bass-ball'' igrao u Surreyu na Uskrsni ponedjeljak. Verzija baseballa je u Pittsfieldu u Americi 1791. godine bila zabranjena gradskim aktom u kojem se zabranjuje igranje u blizini crkava i samostana.

class="MsoNormal">Američki bankarski službenik Alexander Cartwright  igrao je u slobodno vrijeme ''town ball'', verziju baseballa. To je bilo  1845. godine, te osniva klub ''New York Knickerbockers'' za koji je napisao poznata pravila ''Knickerbocker Rules''. Prema tim pravilima igra se 19.6.1846. godine prva utakmica u povijesti baseballa. Cartwright  se smatra ocem baseballa. Godinu dana kasnije u New Yorku je osnovana NABBP- Nacionalna udruga baseball igrača. Baseball su prozvali newyorškom igrom. Građanski rat je na neki način pridonio širenju baseballa, tako da su vojnici iz New Yorka upoznavali druge suborce sa pravilima igre. Popularnost baseballa raste, pa je tako dvije godine nakon završetka rata broj podružnica NABBP-a četverostruko narastao. Prva tiskana pravila izdana su 1877. godine i od tada su se mijenjala svake godine.

Major League Baseball je organizacija koja upravlja najjačim američkim baseball ligama. Osnovana je 1869. godine. Palice za baseball su do sedamdesetih godina prošlog stoljeća bile drvene, a od tada se uvode aluminijske koje su lakše i izdržljivije. Baseball je uključen u službeni program Olimpijskih igara 1992. i kao takav bio je i na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine. Na održanim Olimpijskim igrama 2012. nije bio na službenom programu, a vrijeme će pokazati hoće li ponovno biti olimpijski sport.

Sljedeće najave