Registracija

POVIJEST BADMINTONA

Robert Kermeci , 29.11.2016 17:57

POVIJEST BADMINTONA

Saznajte više o povijesti badmintona. Pročitajte kako je i gdje je nastao te kada su donesena pravila badmintona. Doznajte i kako su izgledali prvi reketi za badminton i kako su se zvale badmintonu slične igre. 

Badminton su sredinom devetnaestog stoljeća izumili britanski časnici u tada koloniziranoj Indiji. Na jednom crtežu vide se žene koje igraju Battledore and shuttlecock ili Jeu de volant sličnu igru badmintonu. Igralo se u dvoje sa malim reketima koji su bili izrađeni od drva i imali su crijevo razapeto preko okvira. ''Loptice'' su bile izrađene od lakih materijala primjerice od pluta sa pravilno raspoređenim guščjim perjem koja su učvršćena oko vrha ''loptice''. Smatra se da su i stari Grci igrali sličnu varijantu ove igre još prije 2000. godina. Japanska igra Hanetsuki je također slična igra badmintonu a igra se bez mreže. Pošto je sport bio popularan u britanskoj utvrdi u indijskom gradu Poona (sada Puna ili Pune), igra se i zvala Poona.

Iako se čini jasno da je kuća Badminton House u Gloucestershiru u vlasništvu Vojvode od Beauforta dobila ime po badmintonu koji se tamo igrao oko 1873. godine, ostaje nepoznanica kada je i zašto je to ime usvojeno. Isaac Spratt londonski trgovac igračkama, objavio je 1860. godine knjižicu o badmintonu, ali na žalost kopija nije sačuvana. 1863. godine izlazi članak u Cornhill Magazinu koji opisuje badminton kao igru koja se igra na dva polja, a na sredini je razapeta žica na visini oko 1,5 metara od tla. Postoji i izvor koji ukazuje na to da su se u Karachiju 1877. godine pokušala napisati pravila o badmintonu. Do 1877. godine badminton se igrao u Engleskoj prema pravilima koja su vrijedila u britanskoj Indiji. Iste godine osniva se i prvi badminton klub-Bath Badminton Club. 1887. godine J.H.E. Hart nadopunjuje pravila, a šest godina kasnije još jednom sa Bagnel-Wildom. Engleski badminton savez objavljuje pravila 1893. godine.

Međunarodna badminton federacija osnovana je 1934. godine pod imenom International Badminton Federation i to ime je nosila do 2006. godine kada ga mijenja u Badminton World Federation (BWF). U početku je imala 9 zemalja članica dok ih sad ima 177. Premda je kolijevka badmintona Engleska, u muškom europskom badmintonu dominiraju Danci, dok azijske reprezentacije, posebice Kina drže vrh u svjetskim ekipnim i pojedinačnim natjecanjima.       

Badminton je predstavljen kao demonstracijski sport na Olimpijskim igrama 1972. godine u Münchenu i u Seulu 1988. godine. Od 1992. godine ulazi na Olimpijadi u Barceloni i od tada je stalno na službenom programu Igara. Hrvatski bamintonski savez osnovan je 18.4.1991. godine, a član je Međunarodne badminton federacije od 1992. godine. 
Sljedeće najave