Registracija

POST FESTUM 21. MEĐUNARODNOG RUKOMETNOG TURNIRA „MAKARSKA 2018.“

Sportilus .com , 03.07.2018 07:14

 

POST FESTUM  21. MEĐUNARODNOG RUKOMETNOG TURNIRA „MAKARSKA 2018.“   

 

Makarsko sunce otišlo u dolinu Žaleca

 

Završnom svečanošću na središnjem Kačićevom trgu, prošle subote završilo je 21. izdanje makarske smotre rukometne mladosti. Okupili su se osvajači trofeja, jedni za drugim penajali su se na pozornicu, fotografije s peharima i medaljama ostat će im u trajnoj uspomeni. U muškom dijelu što se rezultata tiče najbolja je bila Ljubljana, kod djevojaka mađarski Bajnok DSE. Ipak, najvrijednija nagrada, „Makarsko sunce“ otišla je u Sloveniju, u Žalec, koji čiji je klub Zelene doline Žalec osim vrlo dobrih rezultata, ogromnu količinu bodova zaslužio svojom neposrednošću, osmijehom na svakom kantunu, veseljem navijača pokraj terena...Dugo su Slovenci s trofejom pozirali ispod Kačićeva spomenika, kao da su htjeli reći svima: zapamtite nas, dolazimo i dogodine !

Bura prijetila ali' se nije odustajalo

 U organizaciji ŽRK Hoteli Makarska, turnir je okupio 1.550 sudionika (1.350 igrača i igračica, 200 službenih osoba)koji su se našli u zapisnicima 326 utakmica. Atmosfera u dvorani i pokraj igrališta, posebno kad su igrali Skandinavci, Slovenci i Mađari bila je vrhunska, desetine nacionalnih zastava, zvona, bubnjevi...nudili su kolorit koji sport čini uvijek dodatno ljepšim.

A uvertira nije bila nimalo optimistična. Prva dva dana, pogotovo drugi, bio je na granici regularnosti. Bura s refulima koji su ljuljali golove pomagali su navijači držeći ih dok je domaćin žurio po vreće pijeska kako bi to nekako osigurao, lopta je bježala iz ruku... Svaka čast dječacima i djevojčicama, niti jedna od 60 utakmica tog dana nije prekinuta ili neodigrana...Nakon toga se vrijeme smirilo, pokoja kap kiše više nije bila opasnost po turnir. Na terenu je bilo zaista dobrog rukometa, naravno i onoga suprotnog, jer ovdje dolaze vrhunski klubova poput Hypa, Ferencvaroša, Olimpije, Zgode...ali i rukometne škole koje tek uče gradivo. Ipak, kad su se najbolji našli u završnici, od četvrtfinala, tu je već bilo ozbiljnog rukometa, najave talenata sa svih strana....Da, pratili su ih navijača, ugođaj su stvarali stranci,ali je bilo lijepo vidjeti (i čuti) Dugoraćane koji zdušno bodre svoje najmlađe, i žure im u pobjednički zagrljaj na kraju finalne utakmice, pa Dugoselčane, Samoborce koje je također pratio veliki broj roditelja...

-Iako su nas u prva dva dana pratili kiša i jaka bura djevojčice i dječaci su hrabro odigrali sve utakmice, nije bilo odustajanja, sljedeća tri dana su ipak bila lakša za igrati. Sveukupno možemo biti zadovoljni, odaziv je u granicama očekivanja, nešto manje muških ekipa, ali zato jaka ženska konkurencija. Zahvalila bih se ovim putem svima koji su sudjelovali u organizaciji, posebno svim klupskim volonterima, sucima i službenim osobama, te medicinskoj službi na čelu s dr. Matom Kasalom. U interesu je budućih izdanja turnira kako bi Grad morao logistički bolje ga pratiti, odnosno bitno podignuti standard infrastrukture ako želimo zajedno turnir dizati  – kazala je predsjednica ŽRK Hoteli Makarska Tina Međurečan.

Svega pomalo za svakoga

Naravno da sve ne može funkcioinirati besprijekorno, ali, zaista je mali broj onih koji nezadovoljni završili turnir, osim u ono natjecateljskom dijelu. Smještaj, prehrana, ljubaznost domaćina, tu nije bilo primjedbi, svatko je pronašao nešto za sebe. Skandinavci su dobili slobodno prijepodne za otići na rafting na Cetinu, drugi su se uglavnom kupali(iuzuzev prva dva dana). I ovoga tjedna će se vidjeti na rivi još dresova i majica turnira, dio sudionika je produžio svoj boravak u Makarskoj kao obični turisti.

Domaćin je nastupio s tri selekcije, razočarale su najstarije (2002.) 12.mjestom, one mladje su priželjkivale borbu za medalje. Generacije 2004. je bila na korak do polufinala nakon 1. mjesta u skupini, ali ih je zaista nesretan poraz od Poljakinja gurnuo u borbu za 5.mjesto.Ona 2006. je pokazala trenutne potencijale, ozljede zadnja dva dana su ih bacile na 8.mjesto, što je u primjerenoj konkurenciji ipak zapažen plasman. Dječaci Kingtradea (2004.) nisu mogli parirati suparnicima, ali svakako da im odigrane utakmice mogu itekako pomoći u razvoju.

PLASMAN, NAJBOLJI POJEDINCI I POJEDINKE ...

MUŠKI – Ukupno sudjelovala 30 selekcija sa 415 igrača u zapisnicima utakmice. Odigrano je 110 utakmica.

2000: 1. Izola(Slo), 2. Vaestre (Nor), 3. Pogon (Pol)...

Najbolji igrač: Urh Jakob (Izola),vratar: Sindre Ronhovde(Vaestre), strijelac: Ron Cieslak (Pogon Zabrze, 18)

2002: 1. Ljubljana, 2. Izviđač, 3. Mladost...7. Hrvatski dragovoljac...9. Jerkovac.

Najbolji igrač: Ivan Pavlović (Izviđač),vratar: Luka Rađenović (Ljubljana),strijelac:Roko Vuco (Hr.dragovoljac, 15)

2004: 1. Ljubljana, 2.Izola, 3. Jerkovac, 4. Hrvatski dragovoljac....9.Kingtrade.

Najbolji igrač: Marko Cvitković (Jerkovac),vratar:Maks Rozman (Ljubljana), strijelac: Majo Feluga (Izola,15)

2006: 1. Hrvatski dragovoljac, 2. Ljubljana, 3. Zrinjski,

4. Jerkovac....

Najbolji igrač: Kristijan Vuković (Hr. dragovoljac),vratar: Josip Bošnjak (Zrinjski),strijelac: Kristijan Vuković (Hr. dragovoljac, 17 golova)

ŽENE – Ukupno sudjelovalo 935 igračica u 67 selekcija. Odigrano je 216 utakmica.

2000: 1. Hypo NO (Aus), 2.Vrhnika (Slo), 3. Zelene doline Žalec (Slo)....7. Metković, 8. Dalmatinka, 9. Split...

Najbolja igračica:Nina Neidhart(Hypo NO), vratarka:Špela Remškar(Vrhnika), strijelkinja: Ester Nemet (JTF DSE, 20).

2002: 1.Ferencvaroš (Mađ), 2. Bajnok (Mađ), 3. Žalec (Slo), 4. Samobor, 5. Darda...7. Dugo Selo...12. Hoteli Makarska...

Najbolja igračica: Gal Dominika (Bajnok),vratarka:Lea Semprimožnik (Žalec), strijelkinja: Dejmante Burbiaite(Alytus)

2004: 1. Bajnok (Mađ), 2. Kfum (Nor), 3. Dugo Selo...5. Zelina, 6. Darda, 7. Hoteli Makarska, 10. Dalmatinka, 15. Samobor, 18. Orkan.

Najbolja igračica: Kitty Krsutz(Kfum),vratarka:Ema Novosel  (Dugo Selo), strijelkinja:Ana Szabo (Bajnok, 19).

2006:1. Bajnok (Mađ), 2. Szombately(Mađ), 3. Darda...5. Zelina, 6. koka, 7. Dalmatinka, 8. Hoteli Makarska, 11. Dugo Selo, 12. Split, 13. Metković

Najbolja igračica: Virag Schoning (Bajnok),vratarka: Boglarka Lukacs (Bajnok), strijelkinja: Leonne Neunteufel(Hypo NO, 14)

 

POBJEDNICI Žalec obasjava „Makarsko sunce“

„Makarsko sunce“ obasjavat će godinu dana slovenske Zelene doline Žalec ! Sedamdeset rukometašica u 5 kategorija, osim uspješnih igara(dvije bronce), osvojili su najviše dodatnih bodova u drugom..bilo ih je svugdje lijepo vidjeti, uvijek u svojim (zelenim) bojama, u dvorani i oko nje, na plaži, na izboru miss, na predstavljanu. Čista pozitiva, stalno osmijeh, u pobjedi, i u porazu. Zato je dilema (Bajnok s dva zlata ali) ili Žalec brzo otklonjena...

 

IN MEMO Didu Antunu i Vladi u spomen

Ideja domaćina da na svojevrstven način zahvali svojoj dvojici izuzetnih volontera naišla je na odobravanje svih. Vlado Dudaš(1950-2017.) i Antun Juričić, Dide (1950. – 2018.) dobili su svoje memorijalne skupine, a na svečanosti zatvaranje pehare i medalje podijeli najboljima djevojčicama 2004. i 2006. Jagoda Juričić i Miroslav Dudaš, supruga Antuna, i sin Vladin.

ZLATNE MAKARKE

Anita Gaće, Olgica Andrijašević i Anamarija Boras, tri makarske zvijezde, također su dijelile trofeje, uz članove vodstva Hoteli Makarska. Anita, olimpijka iz 2012., umirovila je svoj dres, Olgica iz norveške 1. lige seli na Island, Anamarija ostaje u Lokomotivi i nada se seniorskom nastupu u reprezentaciji na EP krajem godine. Falila je samo „francuskinja“ Milka Divić.

FEŠTA Katarina i Fran s lentama

DJ Zoran Spajić i Joško Marče kao animator napravili su zaista sjajnu atmosferu na središnjoj turnirskoj večeri na Kačićevom trgu, kada se tradicionalno biraju miss i mister turnira koje lentama i cvijećem dariva pokrovitelj večeri cvjećarna Strelicija. Tako je u Katarina Milenković (Žalec) izabrana miss, a Fran Trošelj (Mladost) za mistera turnira. Naravno, imali su svoju pratnju u koju su izabrani Luka Matusevčiute (Alytus, Litva) i Dorka Kyicar (Szombately, Mađarska), a pratitelji Luka Rađenović (Ljubljana) i Marjan Ostojić (Međugorje). Miss i mister simpa lente odnijeli Gabrijela Mustapić (Split) i Franko Mikula (Mladost, Samobor).

 

SPORTILUS Klikovi diljem svijeta

Sportilus i Čakovčanin Sanimir Radek(51), u svoje vrijeme vratar specifičnog stila branjenja (Čakovec, Zagreb, Karlovac, Metković...), pa trener vratara u Našicama, Koprivnici, Banjaluci, Zagrebu, Sloveniji...) treću godinu su prisutni u Makarskoj. Od početka do kraja, svih pet dana, od jutra do mraka, live rezultati svih 330 utakmica. Fascinantan je podatak da je turnir na ovaj način pratilo-klikalo više od 51 tisuće posjetitelja koji su proveli 26 tisuća minuta (433 sata) zanimajući se za događaj u Makarskoj. Odakle se bar s nekoliko klikova zanimalo za Makarsku? Amerika, Afganistan, Australija, Tunis, Filipini, Katar, Peru...naravno i iz čitave Europe.

JESTE PREDSEZONA: A prihod višemilijunski

Realno je reći da je rukometni turnir sa svojih 1.500 aktivnih sudionika, i oko 300-400 roditelja i prijatelja koji su stigli s inozemnim ekipama, donio u Makarsku višemilijunski iznos kuna/eura.Računica je jednostavna: svi sudionici plaćaju sve svoje troškove boravka(smještaj i hrana za u prosjeku 5 dana) što je oko 7 tisuća noćenja.Kad se tome pridoda npr. džeparac koji su djeca donijela i potrošila na ovom izletu,potrošnju odraslih, izvjesno je da se u rukometnom tjednu, još u turističkoj predsezoni, „okrenulo“ oko 4 milijuna kuna hotelima, restoranima, privatnom smještaju,na plaži, u šopingu...

ZAHVALE

Zahvala organizatora ide na adresu Grada, TZ i Hoteli Makarska d.d. kao generalnim pokroviteljima,a puno su pomogli i sponzori: RS Splitsko-dalmatinski, Apfel, Keratom, Xenon Car rental, restoran Baunty, Strelicija, Srdelica, hotel Maritimo, Cedevita, kafići Kačić, Trend, Sport, Kostela. Klub zahvaljuje partnerima turnira: Humell, Sportilus, zatim medicinskom timu na čelu s dr Matom Kasalom, Gradskoj glazbi Makarska, Moto klubu Sveti Jure, Žani Šulenti, DJ Zoranu Spajiću, Jošku Marči, Beri Ercegu i ekipi na uređenju terena, klupskim volonterima...


Autor: Mladen Bagić

 

 

Sljedeće najave