Registracija

POLO

Robert Kermeci , 01.03.2017 20:06

POLO

Polo se igrao u Perziji na području današnjeg Irana u razdoblju od 5 st. pr. Kr. do 1. stoljeća. Prema drugim izvorima, polo je osmislio u 4 st. pr. Kr. perzijski kralj Šapur II. iz dinastije Sasanida. Polo je bio igra kraljevske garde i elitnih vojničkih trupa, a neka su ratnička plemena igrala polo u kojoj je sudjelovalo sto konjanika u svakoj ekipi. Kasnije polo postaje nacionalni sport u Perziji, a igra ga visoko plemstvo. Prisutnost pola kao glavnog događaja u tom vremenu, svjedoče i razni crteži u perzijskoj umjetnosti. Riječ polo dolazi od tibetanske riječi ''pulu'' , što u prijevodu znači lopta. Polo se širi na Bizant i Egipat, te kasnije u Kinu i Indiju. U vrijeme vladavine kineske Tang dinastije (617.-907.), polo je popularna igra, pa tako postoje slike i kipovi koji prikazuju igranje pola u tom razdoblju. ''Calcutta Polo Club'' je prvi polo klub na svijetu kojeg su osnovali dva Britanca 1862. godine. Oni su bili časnici te su polo kasnije i donijeli u Englesku koja ima najviše zasluga za globalnu popularizaciju ovog sporta. Prva službena pravila izdao je 1874. godine engleski polo savez ''Hurlingham Polo Association'', a većina je i danas u upotrebi.

Polo se igra na otvorenom travnatom terenu dimenzija 270 m x 175 ili150 m ako ima bočnih stranica u širinu. Utakmica ima najviše četiri do

osam ''chukka'' (trajanje osam minuta). Natječu se dvije ekipe, svaka sa četiri igrača. Drveni golovi su na svakoj strani igrališta kao dvije vratnice na razmaku od sedam metara. Nakon postignutog pogotka ekipe mijenjaju strane. Igra se palicama od trske dužine od 120 do 135 cm, te plastičnom lopticom promjera 8,3 cm i težine 113 g. Konji koji se koriste u polu nazivaju se polo poniji, a ustvari su to pravi konji koji moraju biti eksplozivnog ubrzanja, agilni i laki za upravljanje. Svaki igrač ima četiri do osam konja koje mijenja tokom igre. Igrači nose kacige, polo čizme, štitnike za koljena, majice u boji kluba ili reprezentacije i bijele hlače. Mogu se koristiti rukavice, mamuze, bič, zaštitne naočale i maska za lice. Zanimljivo je da se u polu igra isključivo desnom rukom, pošto je igranje lijevom rukom ukinuto 1975. godine iz sigurnosnih razloga.

Današnji međunarodni polo savez zove se ''Federation of International Polo'' (FIP), a osnovan je 1925. godine. Polo je bio na programu Olimpijskih igara 1900., 1908.,1920., 1924. i 1936. godine. Najpopularniji je u Velikoj Britaniji, Argentini, SAD-u i Pakistanu. Svjetska prvenstva održavaju se od 1987. godine. Najuspješnija je reprezentacija Argentine sa četiri svjetska naslova prvaka, dok je Brazil drugi sa tri osvojena naslova. Na klupskoj razini najprestižnije je natjecanje pod imenom ''Argentina Polo Open Championship'' koje se održava od 1893. godine pa sve do danas. 

 

Sljedeće najave