Registracija

PLIVANJE- PRAVILA

Robert Kermeci , 19.04.2017 10:51

PLIVANJE- PRAVILA

FINA  je međunarodna plivačka organizacija te određuje broj suca koji rukovode natjecanjem na Olimpijskim igrama, Svjetskom prvenstvu i FINA Svjetskom kupu a to su: vrhovni sudac, glavni kontrolor obrade podataka, suci stila, starteri, kontrolor rezultata, pomoćnik startera, najavljivač, osobe na konopcu za poništenje starta, suci u okretu i rukovoditelji sudaca na okretu.

U slučaju da automatski elektronski uređaj nije dostupan tada ga zamjenjuju glavni mjeritelj, tri mjerioca po pruzi te dva dodatna mjerioca. Isto tako ako se ne koristi automatski elektronski uređaj odnosno tri digitalna sata po pruzi, tada se postavljaju glavni sudac cilja te suci na cilju. Prije početka plivačkog natjecanja (Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo), delegati FINA-e i član Tehničkog komiteta za plivanje, pregledavaju bazen i tehničke uređaje.

Podvodnu opremu za snimanje koju koristi televizija, daljinski je upravljana i ne ometa plivačima vidno polje i pravac kretanja. Također ne smije mijenjati konfiguraciju bazena niti prekrivati postavljene oznake na bazenu.

Start utrke izvodi se skokom u vodu u slobodnom, prsnom, leptir te mješovitom plivanju. Vrhovni sudac daje znak dugim zviždukom i plivači pristupaju startnoj platformi i tamo ostaju. Nakon što starter zapovijedi: "na svoja mjesta"("take your marks"), plivači odmah zauzimaju startni položaj, s najmanje jednim stopalom na prednjem djelu startne platforme, dok položaj ruku nije bitan. Starter daje znak za start kad se svi plivači potpuno smire.

Za razliku od slobodnog, prsnog, leptira i mješovitog plivanja, start u leđnom plivanju i mješovitoj štafeti izvodi se iz vode. Plivači odmah skaču u vodu na prvi dugi zvižduk vrhovnog suca. Na drugi dugi zvižduk vrhovnog suca plivači zauzimaju startni položaj bez odugovlačenja. Onog trenutka kad svi plivači zauzmu svoje startne položaje starter daje zapovijed "na svoja mjesta”, te kad se svi plivači potpuno smire, starter daje znak za start.

Na Olimpijskim igrama, Svjetskim prvenstvima i drugim priredbama FINA-e, zapovijed "na svoja mjesta" ("take your marks") je na engleskom jeziku.

Kada se mjeri vrijeme automatskim uređajem, rezultati se registriraju isključivo na stotinku sekunde. Ako postoji mjerenje na tisućinku sekunde, treća znamenka se ne registrira niti koristiti za određivanje rezultata ili redoslijeda. U slučaju identičnih rezultata, svim plivačima koji postignu isto vrijeme na stotinku sekunde dodjeljuje se isti plasman.

Svi rekordi koji su postignuti na Olimpijadi, Svjetskom prvenstvu i FINA svjetskom kupu automatski su potvrđeni.

 

Sljedeće najave