Registracija

PLIVANJE-NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Robert Kermeci , 24.09.2017 09:24

PLIVANJE-NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Svjetsko prvenstvo u plivanju

Pod pokroviteljstvom Međunarodne plivačke federacije (FINA) Svjetska prvenstva se održavaju od 1973. godine. Prvo takvo natjecanje održalo se u Beogradu početkom rujna, a najuspješniji su bili reprezentativci SAD-a sa ukupno osam zlatnih, sedam srebrnih i tri brončanih medalja. Dosad je održano 17 Svjetskih prvenstava. Domaćini su redom bili nakon Jugoslavije, Kolumbija, Njemačka, Ekvador, tri puta Australija, tri puta Španjolska, te dva puta Italija i Japan, Kanada, Kina, Rusija i Mađarska po jedan put. Na Svjetskim prvenstvima najviše su puta zlato osvajali američki plivači, slijede ih reprezentativci Kine, dok su Rusi treći po broju osvojenih medalja.

Europsko prvenstvo u plivanju

LEN ili LENA (Ligue Européenne de Natation)  je europska plivačka federacija za vodene sportove u Europi, a organizira europska vaterpolska i plivačka prvenstva te kupove. Prvo europsko prvenstvo održalo se u Mađarskoj 1926. godine i najbolji su te godine u Europi bili reprezentativci Njemačke sa tri zlatne medalje. Drugi su bili Šveđani koji su osvojili dvije, dok su domaćini Mađari osvojili jedno zlatno odličje. Sa posljednjim europskim prvenstvom održanim u Londonu 2016. godine, ukupno gledajući, Njemačka je najuspješnija reprezentacija po broju osvojenih odličja gdje prednjače sa 157 zlatnih medalja.148 srebrnih i 110 brončanih. Druga je Rusija sa 155 zlatne, 92 srebrnih i 65 brončanih medalja, dok je treća po uspješnosti reprezentacija bivšeg DDR-a. Hrvatska je na 29. mjestu sa 2 zlatne, 7 srebrnih i 7 brončanih medalja.

Plivanje na Olimpijskim igrama  

Plivanje se na olimpijskim igrama pojavljuje 1912. godine te je zajedno sa atletikom i gimnastikom jedan od najgledanijih sportova na Olimpijadi i drugi po broju sportskih natjecanja poslije atletike. Sveukupno najuspješniji na svim olimpijskim igrama daleko su  ispred svih, reprezentativci SAD-a s osvojenih 246 zlatnih medalja, 172 srebrne te 135 brončanih medalja. Slijedi Australija, bivša DDR, Mađarska, Mađarska, Japan, Nizozemska, dok je Hrvatska na 49. s jednom srebrnom medaljom koju je osvojio Duje Draganja na 50 metara slobodnim stilom na Olimpijadi u Ateni 2004. godine. 

Sljedeće najave