Registracija

PLIVANJE NA MEDITERANSKIM IGRAMA

Robert Kermeci , 20.05.2017 13:12

PLIVANJE NA MEDITERANSKIM IGRAMA

Plivanje na Mediteranskim igrama prisutno je od prvih igara koje su održane 1951. godine u Egiptu. Same Mediteranske igre su sportsko natjecanje gdje sudjeluju države mediteranskog bazena uključujući afričke, zapadno-azijske te europske države. Nastale su na prijedlog Muhameda Taher Paše predsjednika egipatskog Olimpijskog komiteta. Igre se održavaju svake četiri godine uvijek poslije ljetne Olimpijade.

Zanimljivo je spomenuti da jedino Izrael koji leži na Mediteranu ne sudjeluje na igrama. Simbol Mediteranskih igara su tri kruga koji izranjaju iz mora, a predstavljaju tri kontinenta Aziju, Afriku i Europu. Autor ovog simbola je hrvatski dizajner Boris Ljubičić.

Split je bio domaćin osmih Mediteranskih igara 1979. godine sa poznatom maskotom sredozemne medvjedice Adriane. Od ostalih zemalja domaćini su bili Španjolska, Libanon, Italija, Tunis, Turska, Alžir, Maroko, Sirija, Grčka i Francuska.

style="font-size:12.0pt;line-height:115%;font-family: "Times New Roman","serif"">Navest ćemo naše najuspješnije plivače i plivačice koji su ostvarili značajnije rezultate na Mediteranskim igrama. Poznati hrvatski plivač, pokojni Veljko Rogošić osvojio je srebrnu medalju na 400 m slobodno, te na 1500 m slobodno na četvrtim mediteranskim igrama u Napulju 1963. godine.

Sanja Jovanović, dubrovačka plivačica ima osvojena dva srebra i tri bronce sa natjecanja u Tunisu, Španjolskoj i Italiji. Mario Todorović iz Korčule, uz zlatnu medalju postigao je i rekord igara na 50 m leptir u talijanskom gradu Pescari 2009. godine.

Gordan Kožulj osvojio je na 200 m leđno srebro na igrama u Španjolskoj 2005. godine. Splićanin Vanja Rogulj iz Tunisa se 2001. godine vratio sa zlatnom medaljom na 100 m prsno. Te XIV Mediteranske igre u Tunisu nisu imale ceremoniju svečanog zatvaranja. U spomen na poginule zbog terorističkog napada na New York igre su poslije nogometnog finala proglašene završenim.

Na Mediteranskim igrama najuspješnija je reprezentacija Italije, slijedi Francuska, a treća je Španjolska.

Sljedeće najave