Registracija

Platon sudjeluje u hrvanju na Istamskim igrama!

Robert Kermeci , 19.02.2017 09:23

POVIJEST HRVANJA

Hrvanje je gotovo staro kao i samo čovječanstvo. Crteži u špilji iz Mongolije prikazuju dva gola hrvača okružena gledateljstvom, a nastali su oko 7000. godine pr. Kr. Najstariji predmet sa motivima hrvanja smatra se nož sa koricama, pronađen u Egiptu nedaleko drevnog grada Abydosa, a star je oko 5500 godina. Nož je izrađen od slonovače i kremena, a drška noža i korice ukrašeni su motivima hrvača. Izložen je u muzeju Louvre u Parizu. Brončana statua koja prikazuje dva hrvača, pronađena je na području nekadašnje Mezopotamije, a stara je oko 4600 godina. Čuva se u Nacionalnom muzeju u Bagdadu.

Egipatska freska stara 4400 godina prikazuje hrvače u borbi. 406 hrvačkih parova oslikano je na jednoj grobnici u egipatskom drevnom mjestu Beni Hasan. Motivi datiraju iz razdoblja oko 2000. do 1700. godine pr. Kr. U najvećem epu svjetske književnosti indijskoj Mahabharati, opisuje se borba između dva hrvača. Kineski vladar Žuti Car koristio je hrvanje kao način borbe protiv pobunjenika. Vladao je u razdoblju od 2697. pr.Kr. do 2597 pr. Kr.

New Roman","serif"">Grčki pjesnik Homer u Ilijadi je opjevao hrvanje između Odiseja i Ajaksa. U hrvanju su se stari Grci natjecali još na Olimpijadi 704. godine pr. Kr. Filozof Platon sudjeluje u hrvanju na Istamskim igrama koje su se održavale u čast boga Posejdona od 589. pr. Kr.

Hrvanje se prakticiralo u vrijeme Rimskog Carstva. U Kini, u Mogao špilji ili ''Špilji tisuću Buda'', pronađen je crtež koji prikazuje borbu dva hrvača, a nastala je u 7. stoljeću. Za vrijeme vladavine Henrika VIII, hrvanje je popularno među širokim narodnim masama. Poznat je i Michelagelov crtež ''Hrvači''.

Prvi turnir u hrvanju održan je u New Yorku 1888. godine. Prvo natjecanje u hrvanju na modernim Olimpijskim igrama održano je 1904. godine u St.Loisu u SAD-u. Hrvalo se slobodnim stilom u sedam težinskih kategorija. Prvo Svjetsko prvenstvo u grčko-rimskom stilu održalo se 1904. godine u Beču, dok se prvo Svjetsko prvenstvo u slobodnom stilu održalo je 1951. godine u Helsinkiju. Međunarodna hrvačka federacija (Fédération Internationale des Luttes Associées –FILA), osnovana je 1921. godine sa sjedištem u  Lausani. FILA danas broji 174 zemalja članica.

 

Sljedeće najave