Registracija

PIKADO-UKRATKO O PRAVILIMA

Robert Kermeci , 02.09.2017 13:57

PIKADO-UKRATKO O PRAVILIMA

Natjecateljima je dopušteno korištenje vlastitih strelica ako zadovoljavaju slijedeće uvjete. Moraju imati elastične plastične vrhove koji im omogućavaju da ostanu zabijene  meti. Ukupna masa strelice ne smije prelaziti 20 grama, a ukupna dužina strelice ne smije prelaziti 16 cm. Visina centra mete od razine zemlje iznosi 1,73 m. Za malu metu linija bacanja udaljena je 2,37 m od linije koja označava položaj mete na aparatu.

Dijagonala između centra mete i linije bacanja iznosi 2,93 m. Za veliku linija bacanja udaljena je 2,44 m od linije koja označava položaj mete na aparatu. Dijagonala između centra mete i linije bacanja iznosi 2,99 m. Prostor potreban za normalno odvijanje igre je zamišljeni ili tehnički odvojen prostor dimenzija 1,20 m širine i 3,75 m dužine.

Protivnički natjecatelj mora se nalaziti iza natjecatelja koji baca i udaljen najmanje 1m.

Set započinje natjecatelj ili par koji je stekao prednost prvog bacanja po principu "tko bliže centru".

Prvi strelicu centru baca prvo prozvani natjecatelj ili par. Ako se strelica ne zabode u metu natjecatelj je dužan ponoviti bacanje. Ako je udaljenost od centra jednaka ili su oba natjecatelja pogodila plavi centar ili crveni centar, bacanje se mora ponoviti s tim da tada prvi baca drugo prozvani natjecatelj ili par. Strelica koja je ostala zabijena u centar mora se na traženje protivnika izvaditi iz mete. Razlika udaljenosti između strelica unutar plavog centra ili crvenog centra se ne računa. Tijekom utakmice, osobama koji ne igraju nije dozvoljeno dovikivati natjecateljima koji trenutno igraju. Nakon izbačene sve tri strelice, natjecatelj ima obvezu pripremiti aparat za bacanje protivniku.

class="MsoNormal">Ukoliko natjecatelj baci strelicu dok je na aparatu uključena protivnička staza, strelica će se smatrati “odigranom”. Natjecatelj ima pravo prebaciti igru na svoju stazu i baciti preostale strelice. Ako se nepropisnim bacanjem promijeni protivnikov rezultat, protivnik bira da li će zadržati bodove dobivene pogrešnim bacanjem ili ne.

Sve strelice bačene prema aparatu smatraju se “odigranim” i ne smiju se ponovo bacati. Ukoliko aparat u toku igre ne registrira bodove bačene strelice ista se ne smije pritiskati rukom i ne smiju se naknadno stiskati bodovi.

Sve igre igraju se po pravilu „čistog ulaza“ („straight start”), što znači da brojanje počinje ako igrač pogodi bilo koje polje na meti, i po pravilu “duplog izlaza” (“double out”), što znači da igra završavaa pogotkom u duplo polje onog broja koji je jednak polovici preostalog skora igrača. Uži centar (“Bull”), broji se 50 i računa kao dupli izlaz.

''Bust''pravilo se primjenjuje: ako igrač premaši trenutni skor, ili pogodi broj jednak trenutnom skoru a ne pogodi duplo polje, ili ostane na skoru 1, ostvareni skor se ne broji i vraća se na poziciju prije početka bacanja. Pogodak za izlaz, objavljen od strane objavljivača, vrijedi samo ako strelica ostane u meti dok ne bude izvađena od strane igrača. Ako objavljivač pogrešno objavi izlaz, igrač ima pravo nastaviti s bacanjem ako nije do tada bacio sve tri strelice. Ako je igrač, zbog pogrešno objavljenog izlaza, već izvadio jednu ili više strelica iz mete, sudac će postaviti izvađene strelice u što je moguće približniji položaj u kojem su bile, nakon čega će igrač nastaviti sa bacanjem.

Igrači nastupaju u prikladnoj odjeći uobičajenoj za pikado. Neprikladnim se smatraju: kratke hlače, majice bez rukava, papuče, kape i drugi dijelovi odjeće koji se nose na glavi, osim iz medicinskih ili religioznih razloga.

Sljedeće najave