Registracija

Petar Cupać

Robert Kermeci , 24.07.2016 07:57

PETAR CUPAĆ

Rođen je 1. veljače 1980. godine u Zadru. Nastupa u klasi 49er, jedrenje. Član je zadarskog kluba Uskok. Petru je predstojeća Olimpijada četvrta po redu na kojoj će nastupiti. Na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine osvojio je devetnaesto mjesto, nastupivši zajedno sa Tomislavom Bašićem u klasi 470.

Ostali sportski uspjesi vežu se za timskog kolegu Kostova stoga su identični pa ćemo samo ponoviti rezultate koje smo naveli u biografiji istog.

U kolovozu 2013. izabrani su za najbolju svjetsku posadu mjeseca klase 49er, te je to tada bila prva hrvatska posada koja je osvojila prvo mjesto svjetske ljestvice u toj klasi.

Sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i osvojio sedamnaesto mjesto. Četiri godine kasnije na Olimpijadi u Londonu 2012. ostvaruje isti rezultat. Na Europskom prvenstvu 2012. koje se održalo na jezeru Garda u Italiji, zajedno je sa Kostovom osvojio četvrto mjesto u klasi 49er što je tada bio najveći uspjeh hrvatskog jedrenja. Petar Cupać, Pavle Kostov i njihov trener Ivan Bulaja dobitnici su prestižne nagrade ''Pierre de Coubertin'' za 2008. godinu. Nagrada se dodjeljuje za fair play gestu kojom se može ispustiti pobjeda, dobiti kaznene bodove, a sve to kako bi se pomoglo protivnicima. Naime, na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. danski su jedriličari Jonas Warrer i Martin Kirketerp Ibsen bili u prilici osvojiti zlato, ali im je pukao jarbol. Tada nastupaju naši reprezentativci, te sa trenerom donose odluku o pomaganju suparnicima u osvajanju zlata, pripremivši im brod u rekordno kratkom vremenu tako da su Danci stigli na start unutar dozvoljenog vremena. Ova gesta im je pomogla u osvajanju zlata, a našima donijela veliko priznanje. Nastup na Olimpijadi u Riju ostvario je zajedno sa Kostovom osvojenim sedmim mjestom na Europskom prvenstvu u Portu 2015. godine.

Sljedeće najave