Registracija

PAMETNA NOGOMETNA LOPTA - CTRUS

Maja Posedi , 26.09.2016 23:05

Tehnologija se toliko razvija da je velikim dijelom obuhvatila sport pa tako i nogomet. Rezultat toga su mnoge inovacije, a jedna od njih je CTRUS – pametna lopta.

U članku o nogometnoj lopti 2. dio moglo se saznati od kakvih je materijala bila sastavljena nogometna lopta kroz povijest te koji su bili problemi kod njezine izrade. No, kako se sve na svijetu razvija velikom brzinom, krajem 2010. godine prvi put je predstavljen novi koncept izrade nogometne lopte.  

Nazvana hibridnom, CTRUS je pametna lopta, posebna po tome što sadrži razne senzore za mjerenje brzine, lokacije i drugo. AGENT, meksička tvrtka koja je dizajnirala ovakvu loptu, dobila je najpoznatiju i najveću nagradu za dizajn na svijetu - Red Dot Luminary Award, za revolucionarno razvijen koncept nogometne lopte.

No saznajmo nešto više o ovakvoj lopti!

Zanimljivo je to da je CTRUS prva nogometna lopta kroz koju je moguće vidjeti. Ojačana je elastičnom strukturom tako da za njezin okrugli oblik nije potrebno nimalo zraka. Dizajnirana je na način da se sastoji od unutarnje jezgre s vanjskom ugrađenom ovojnicom od prirodnih ili sintetičkih polimera s elastičnim svojstvima. Lopta, naravno, mora imati mogućnost odbijanja stoga je izrađena od fleksibilne plastike.Unutar CTRUS lopte nalaze se razni čipovi (GPD i RFID – Radio-frequency identification) pomoću kojih je moguće pratiti poziciju lopte i njene kretnje tijekom cijelog vremena igre. Ono što tu loptu čini popularnom je to što svijetli te mijenja boje kada prijeđe liniju gola ili završi izvan igrališta.

Čipovi unutar lopte su dizajnirani na način da vrše bežičnu komunikaciju s kontrolnim stanicama unutar stadiona. Pomoći njih je omogućeno zapisivanje brzine lopte pomoću brzinomjera kao i sile udarca. Fotografije? Da, to je ideja za budućnost, da se unutar lopte postavi kamera koja će stvarati fotografije s igrališta i to s gledišta lopte!


Ovakva lopta može spriječiti pogreške koje ponekad nastaju zbog sudačke nepažnje, naročito kada se radi o zaleđu.  CTRUS može izbjeći ovakve pogreške zbog internog sustava za pozicioniranje koji prati kretnje lopte u svakom trenutku. Kao što je već spomenuto, lopta će promijeniti svoju boju ovisno o položaju i situaciji igre, npr. prilikom opasnih slobodnih udaraca poprimi crvenu boju.  

Nažalost, CTRUS je ostao samo koncept. No u budućnosti se možemo nadati da će ovakva lopta promijeniti nogometnu igru u svakom pogledu. Naročito s njenog gledišta!


Sljedeće najave