Registracija

Oprema za šah

Sportilus .com , 15.06.2016 14:28

Pročitajte koja se oprema koristi u šahu.

Šah oprema

Šah je igra koja se igra na šahovskoj ploči. Kvadratnog je oblika sa sistemom mreže 8x8, te sa 64 jednaka polja koja su naizmjenično obojena u bijelu i crnu boju. Dimenzije su 55x55 cm za turnire, a školska natjecanja su 45x45 cm .

Međunarodna šahovska organizacija FIDE (Fédération Internationale des Échecs), donijela je 1975. godine pravilo o šahovskoj opremi gdje se preporučuje da su polja na ploči površine 5x5-6,5x6,5 cm. U odnosu na površinu baze pješaka moraju biti dvostruko veće. Drvena ploča se koristi na svjetskim i kontinentalnim prvenstvima, dok za ostala  FIDE natjecanja, ploča može biti i od drugih materijala, primjerice od plastike ili kartona. Preporuča se da materijali od kojih se izrađuju šahovske ploče budu breza, javor, bukva, jasen, orah ili bukva. Kombinacije

boja na ploči osim crne mogu biti smeđa i zelena, dok umjesto bijele može biti žućkasta, krem ili  boja slonovače.

Figure za turnire dolaze u kompletu a mogu biti sa otežanjem. Selektiraju se prema visini kralja od 70 mm do 100 mm. Šahovski satovi mogu biti analogni te digitalni sa mogućnošću programiranja.

Mehanički ili analogni sat se sastoji od dva međusobno povezana sata s jednim dugmetom. To dugme jedan sat zaustavlja i istovremeno pokreće drugi sat tako da nikada ne mogu raditi istovremeno. Sat ima zastavicu koja padne u trenutku kada je natjecatelju isteklo vrijeme.

Digitalni satovi se koriste u velikom broju posebice onaj koji je patentirao poznati šahist, bivši svjetski prvak  Robert Fischer. Taj sat se često koristi na turnirima. Svakom igraču na početku partije dodjeljuje određeni vremenski period te kasnije dodaje malo vremena nakon svakog poteza. Igrači stoga nisu u vremenskom tjesnacu (''cajtnot'') a igra se brzo završi te postoji mogućnost da se kasnije nastavi. Na turnirima šahisti koriste i šahovski formular za zapisivanje poteza šahovskom notacijom.

Sljedeće najave