Registracija

Oprema za boks

Sportilus .com , 04.07.2016 18:50

Pročitajte o što od opreme koriste amaterski boksači a što profesionalni. Doznajte o funkcionalnosti rukavica za boks, bandažama, zaštitnoj kacigi, brzim loptama i profesionalnim kruškama.

Boks oprema

U boksu se od opreme koriste rukavice, bandaže a u amaterskom boksu još i zaštitna kaciga. Boksači zamataju šake zavojima koji se zovu bandaže.  Šake se zamataju kako bi se učvrstile kosti te da se spriječi ozljeđivanje koje može nastati prilikom udaranja protivnika. Prije bandaže mogu se staviti ispod-bandažne spužvaste trake. Bandaže su elastične, obično sa čičak završetkom a mogu biti dužine od 2,5 m do 5 m te ih ima u raznim bojama.

Rukavice amortiziraju udarce te isto tako sprečavaju od ozljeda kao što su primjerice ogrebotine i tome slično. Boksačke rukavice mogu biti izrađene od meke goveđe kože i  ispunjene konjskom dlakom odnosno vodonepropusnom podstavom. Na tržištu postoje i rukavice sa zaštitom za palac a većina rukavica se zatvaraju vezanjem ili su na čičak patent. Boksačke federacije reguliraju propisom težinu rukavica.

class="MsoNormal">Od ostale opreme koriste se štitnici za zube, suspenzori za genitalije a žene koriste još i štitnike za prsa. Na treninzima boksači koriste vreće za vježbanje koje mogu biti raznih visina i težina, pa tako postoje primjerice vreće od 180x35 cm i težine 40-50 kg ili 120x40 cm i težine 50-60 kg. Za uvježbavanje točnosti i brzine udaraca boksači koriste i profesionalnu ''krušku'' koja može biti  izrađena od kože ili od umjetnih materijala. Isto tako za razvijanje refleksa i brzine boksači udaraju u kožne ''brze lopte'' koja je fiksirana elastičnim pričvrščivačima. Fokuser rukavice koje se koriste na treningu imaju meko punjenje na udarnoj površini, izrađeni su od umjetne kože i zatvaraju se elastičnim čičak patentom.

U amaterskom boksu natjecatelji nose osim sportskog dresa i zaštitnu kacigu radi prevencije ozljeđivanja. Unatoč tome što boksači nose zaštitnu kacigu postoji mogućnost kontuzije mozga prilikom primljenog udarca u glavu. Brada boksača nije zaštićena kacigom te je izložena udarcima.  

Kod profesionalnog boksa nema zaštitnih kaciga niti gornjeg dijela dresa pa su tako natjecatelji u ringu uglavnom goli do pojasa te nose osim rukavica, kratke hlače i visoke sportske tenisice posebno izrađene za boks. 

Sljedeće najave