Registracija

OPREMA ZA BILJAR

Robert Kermeci , 02.05.2017 16:47

OPREMA ZA BILJAR

Prema pravilima natjecatelji moraju biti propisno odjeveni kako bi mogli pristupiti natjecanju. Cipele moraju biti tamne, a hlače crne svečane. Natjecatelj mora nositi jednobojnu košulju i prsluk sa grbom kluba koji se nalazi na gornjoj lijevoj strani ili na gornjem dijelu lijevog rukava. Dozvoljena je jednobojna polo majica koja ima grb na lijevoj gornjoj strani. Majica može isključivo imati samo znakovlje kluba. Košulja i majica moraju se nositi u hlačama. Za žene vrijedi isto pravilo odijevanja, a mogu nositi suknju ispod koljena. Za vrijeme ekipnog prvenstva, svi natjecatelji istog kluba moraju biti isto odjeveni.

Stol za biljar može biti izrađen od hrasta, mahagonija i bukve. Ima šest nogu na kojima se nalaze podesivi navoji kojima se stol uz pomoć libele postavlja u idealan horizontalan položaj. Dimenzije površine za igru devetke i osmice su 254 x 127 cm. Visina površine za igru je 80 cm od poda. Stol je prekriven platnom najčešće zelene boje, a može biti plava i crvena. Stol za snooker je najveći, a dimenzija je 366 x 183 cm.

Biljarske kugle su se izrađivale nekad od slonovače, no danas ju zamjenjuju razni materijali poput bakelita, celuloida, plastike i kristalita dok je u centru kugle metal zbog težine.

Neovisno o godišnjem dobu, kugle se moraju držati najmanje 24 sata prije natjecanja u prostoriji u kojoj se igra. Ovisno o vrsti biljara kugle su i različitih promjera. Za karambol je promjer kugle 61,5 mm, za ruski biljar 68 mm, za osmicu 56 mm i za snooker 52,5 mm.

Štapovi za biljar izrađeni su od graba, javora i jasena. Dvodijelni su i spajaju se na mjestu koje je udaljeno od sredine prema dršci na 66-75 % ukupne duljine. Grafitni štapovi su za amatersku upotrebu kojima najčešće možemo igrati u ugostiteljskim objektima. Standardna dužina štapa je od 1,45 do 1,5 m. Težine je najčešće od 500 do 600 grama. Na vrhu štapa je kapica kojom se udaraju kugle, a promjera je od 12,75 do 13,25 mm. Kapica se maže plavom kredom ili kiksom koji je izrađen na silikatnoj bazi, a nanosi se prije svakog udarca zbog povećanja trenja.

Pomoćnim štapovima igrači se služe kad nisu u mogućnosti ciljati vlastitim rukama. Kod osmice i devetke, štap ima metalni produžetak u obliku slova x. U snookeru se koriste tri vrste pomoćnih štapova, a to su ''rest'', ''spider'', i ''swan neck''. Od ostale opreme tu je i okvir za slaganje kugli tzv. trokut, koji se izrađuje od drva, plastike ili aluminija. Za biljar devetku koristi se okvir u obliku romba. Također neki profesionalni igrači nose rukavicu koja omogućava nesmetano i kvalitetno klizanje štapa po ruci koja leži na površini stola. 
Sljedeće najave