Registracija

OLIMPIJADA STARIH SPORTOVA U BROĐANCIMA

Robert Kermeci , 05.06.2016 21:13

OLIMPIJADA STARIH SPORTOVA U BROĐANCIMA

Pročitajte o Olimpijadi starih sportova koji se tradicionalno održavaju u Brođancima!

Olimpijada starih sportova u Brođancima održava se redovno od 1972. godine posljednje nedjelje u kolovozu. Brođanci su šokačko selo udaljeno od 5 kilometara od Bizovca te broji oko šestotinjak stanovnika. Olimpijada starih sportova osnovana je kao sportska i kulturna manifestacija kako bi se očuvalo i njegovalo narodno blago sa ovog područja. Olimpijada jedino nije održana 1991. godine iz poznatih nam razloga. Svake godine sudjeluje oko tisuću natjecatelja iz desetak hrvatskih županija.

Natjecatelji se natječu u mnogobrojnim disciplinama kao što su: č

roman","serif""="">očak, čula, benga, vranići, tokač, ringlanje, kozana, gađanje strijelom, trke u vrećama, trke štulama, trke šinjama, sikirica, bacanje kamena s ramena, skok na mješinu, potezanje mosora, piriz-pale, kandžijanje, penjanje na drvo, nožičanje, šinter, potezanje konopa i boćanje. Ovo su sportovi kojima su nekada momci pokušavali zavesti djevojke te su se održavala natjecanja sa suparnicima iz drugih sela. Također su ovu vrstu zabave upražnjavali pastiri, ratari i naravno djeca.

Zanimljivost je da se vol na ražnju tradicionalno peče od 1975. godine. Poznati pok. glumac Fabijan Šovagović nastupao je za svoje Ladimirevce te je prvi osvajač zlatne medalje u disciplini kandžijanje (bičevanje).

Program počinje u petak početkom rada likovne kolonije,subotom je revijalno kuhanje čobanca, dok u nedjelju nakon svečanog mimohoda svih sudionika slijedi otvorenje Olimpijade, pali se ''olimpijski kotlić'' i počinju natjecanja koja traju do ručka. Predvečer se dijele medalje, te se igre svečano zatvaraju. 

Sljedeće najave