Registracija

ODBOJKA-TRENING ZA POČETNIKE

Robert Kermeci , 14.08.2017 08:31

ODBOJKA-TRENING  ZA POČETNIKE

Odbojka se od drugih sportova razlikuje po višestrukim i promjenljivim situacijama u toku igre. Na treningu se uvježbavaju slijedeće metode za poboljšanje odraza:

-trening snage vježbanjem utezima kao što je čučanj, dead lift sa velikim težinama i malim brojem ponavljanja, kao i dizanje utega iz trzaja, nabačaja i izbačaja izvodeći je pravilnom tehnikom.

-pliometrijski trening koji se sastoji od različitih skokova i bacanja primjerice skokovi na mjestu i u kretanju koji mogu biti sunožni ili jednonožni, skokovi preko prepona i slično.

 

Pošto odbojka spada u najpopularnije sportove nužan je kvalitetan kondicijski trening.
Kako bi izradio što kvalitetniji kondicijski program za odbojku, svaki trener vodi računa o nekoliko važnih faktora a to su karakteristike odbojkaške igre, antropološke karakteristike igrača, materijalni uvjeti rada i kalendar natjecanja.

Na treningu se radi i na motoričkim sposobnostima koje su potrebne za jednog odbojkaša a to je eksplozivnost u svim svojim oblicima:

- brzina reakcije na vanjski

podražaj
- skočnost

- agilnost na malom prostoru

- kratki sprint (maksimalna brzina u što kraćem vremenu)
- brzina i snaga udarca po lopti (smeč)
- kombinacije dva ili više gore spomenutih elemenata


Kod odbojkaša čak 50 % ukupnog kondicijskog treninga spada treniranje i razvoj eksplozivnosti, odnosno drugim riječima-brzina reakcije. Na razvoj snage spada 25-30% kondicijskog treninga te se trenira kontinuirano tokom sezone. Ostalih 20% otpada na aerobni trening. Trajanje samih akcija je prilično kratko između 4 i 10 sekundi a njihov veliki broj te maksimalna brzina izvedbe traži od igrača sposobnost brzog oporavka.

Sve ove gore navedene vježbe provode se koordinirano jer je koordinacija temeljna motorička sposobnost. Osnovne komponente koordinacije su koordinacija ruku i nogu, osjećaj za ritam, ravnoteža, prostorna orijentacija te kinestetička osjetljivost.

Kinestetički osjeti daju informacije o položaju i pokretima udova i glave u odnosu na tijelo a receptori su u zglobovima, koži, mišićima i tetivama.

Vježbaju se osnovni elementi tehnike igre kao što su servis, blok, odbrana polja, prijem servisa i dizanje lopte za napad.

 

 

Sljedeće najave