Registracija

ODBOJKA-PREHRANA

Robert Kermeci , 15.07.2017 14:38

ODBOJKA-PREHRANA

Odbojka je brz, eksplozivan i snažan sport. Stoga je bitno odabrati pravilan način prehrane. Važno je uskladištiti energiju kako bi imali dovoljno snage za trening ili natjecanje.

Utakmica može trajati  oko sat vremena, ali ako se igraju pet setova onda treba biti spreman i na tu mogućnost dužine meča. Unos hranjivih tvari kao što su ugljikohidrati, masti, proteini, vitamini, minerali te voda, pridonose boljim rezultatima i lakšim podnošenjem naporne igre bez preuranjenog umaranja.

Ujutro treba pojesti dobar doručak koji se može sastojati od palačinke sa sirupom, tost s marmeladom, nemasnog jogurta, obranog mlijeka, te jajima ili bjelanjcima radi unosa proteina. Proteini će pomoći u održavanju razine glukoze tokom jutra, a ugljikohidrati će osigurati potrebnu energiju.

Predlažemo nekoliko varijanti koje se mogu kombinirati za doručak, ručak, poslijepodnevnu užinu i večeru odbojkaša:

Agrumi ili sok

od naranče, jagode ili borovnice. Omlet sa zelenim povrćem, rajčice i nemasni sir. Jedna mala posuda sa zobenim pahuljicama ili kriška integralnog kruha sa maslacem od kikirikija te čaša vode.

Za ručak predlaže se tjestenina i piletina na žaru ili škampi, nemasno meso s pečenim krumpirom. Može se kombinirati i sa pečenom puretinom, salatom od rajčica. Kao desert  jedna jabuka ili kruška. Za piće može biti voda ili sokovi bez šećera.

Poslije podne za užinu može se pojesti svježe voće sa nemasnim jogurtom, ili voćni jogurt sa komadima voća, a za piće je voda.

Večernji obrok može se sastojati od posnog jogurta sa svježim voćnim preljevom ili prženim kokicama posutih sa parmezanom.

Tokom susreta da bi se izbjegla dehidracija i negativne posljedice za zdravlje, treba uzimati puno vode. Hladna sportska energetska pića mogu zamijeniti elektrolite koji su izgubljeni tijekom utakmice.

Sljedeće najave