Registracija

ODBOJKA PRAVILA

Robert Kermeci , 26.03.2017 10:09

ODBOJKA PRAVILA

Odbojka je olimpijski sport s loptom u kojem igraju dvije protivničke ekipe na terenu koji ima na sredini razapetu mrežu. Cilj igre je poslati loptu preko mreže da bi dodirnula protivničko polje i spriječiti protivnika da učini isto. Ekipa ima pravo na tri odigravanja (ne računajući dodir bloka), prije nego što vrati loptu protivniku.

 

Lopta se ubacuje u igru servisom: igrač koji servira upućuje loptu preko mreže prema protivniku. Igra traje sve dok lopta ne dodirne teren, ne ode izvan terena (aut), i ako je ekipa ne uspije vratiti na dozvoljen način. Ekipa koja pobjedi u nadigravanju osvaja bod (Rally Point System). Kada ekipa koja prima servis pobjedi u nadigravanju, osvaja bod,  i time stječe pravo na servis a igrači se rotiraju za jedno mjesto u smjeru kazaljke na satu.

Bod se osvaja kad uspješno upućena lopta dodirne protivničko polje, kad protivnička ekipa učini grešku i kad protivnička ekipa dobije kaznu. Nadigravanje je niz akcija u igri od trenutka servisnog udarca od strane servera do trenutka kad je lopta izvan igre.

Ekipa koja servira osvoji nadigravanje osvaja bod i nastavlja servirati te ako ekipa koja prima servis osvoji nadigravanje, osvaja bod i mora slijedeća servirati.

Pobjednik utakmice je ekipa koja osvoji tri seta a u slučaju izjednačenog rezultata 2-2, odlučujući peti set se igra do 15 bodova sa razlikom od najmanje dva boda.

U setu (osim u odlučujućem, 5. setu) pobjeđuje ekipa koja prva osvoji 25 bodova sa razlikom od  najmanje dva boda. U slučaju neriješenog rezultata 24-24, igra se nastavlja dok se ne postigne razlika od dva boda ( kao npr. 26-24; 27-25 itd.).

style="font-size: 12.0pt;font-family:"Times New Roman","serif"">Pobjednik utakmice je ekipa koja osvoji tri seta a u slučaju izjednačenog rezultata 2-2, odlučujući peti set se igra do 15 bodova sa razlikom od najmanje dva boda.

 

Prvi servis u prvom setu, kao i u odlučujućem (petom) setu, izvodi ekipa određena ždrijebom

Kod izvođenja servisa lopta mora biti udarena jednom šakom ili bilo kojim drugim dijelom ruke jer je izbačena ili ispuštena iz ruke. Prijem servisa ili obrana polja primjenjuje se kod primanja protivničkog servisa, prijema odbijenih lopti od bloka i obrane polja. Čekić je izraz u odbojci  kad se ruke spajaju a podlaktice su paralelne i unutarnji dio podlaktica je okrenut prema gore. Smash ili smeč je upućivanje lopte u protivničko polje kad je lopta dignuta iznad razine mreže i hvata se u skoku u najvišoj mogućoj točki, te se što većom brzinom i što strmije zabija u protivničko polje.

 

Blokiranje je akcija igrača u blizini mreže kojom se lopta, koja dolazi sa protivničke strane, presreće pružanjem ruku iznad gornjeg ruba mreže. Trojica igrača na mreži izvode blokiranje.

Redoslijed rotacije je određen početnom postavom ekipe, a kontrolira se redoslijedom serviranja i pozicijom igrača tokom seta. Udarcima u napadu se smatraju sve akcije kojima se lopta upućuje protivniku osim servisa i bloka. Dizanje je odbijanje lopte vrhovima prstiju iznad glave koje se koristi da bi promijenilo smjer lopte kod primljenog servisa. Tehničar pozicionira loptu napadaču i obično on odigrava drugu loptu u akciji. Od 2000. godine FIVB uvodi posebnog igrača  libera koji se na terenu razlikuje od ostalih igrača po drugačijoj boji dresa i uvijek je smješten u stražnjem dijelu terena. Ima važnu ulogu  u obrani polja i kod prijema protivničkog servisa. Libero ne servira niti ne blokira udarce. 

Sljedeće najave