Registracija

ODBOJKA-OPREMA

Robert Kermeci , 19.06.2017 16:41

ODBOJKA-OPREMA

FIVB (Međunarodna odbojkaška federacija) propisala je potrebnu opremu za odbojku.

Lopta:

Lopta mora biti okrugla, napravljena od meke prirodne ili sintetičke kože, sa ventilom od gume ili sličnog materijala. Boja može biti ujednačeno svijetla ili kombinacija boja.

Na Svjetskom odbojkaškom prvenstvu u Japanu 1998. godine, prezentirana je lopta sa  plavim, žutim i bijelim prugama koja je zamijenila dosad uobičajenu bijelu loptu.

Obujam lopte je između 65 do 67 centimetara dok je težina između 260 i 280 grama. Tlak u lopti iznosi od 0,30 do 0,325 kg/cm2  ili 294,3 - 318,82 mbar ili hPa.

Sve lopte koje se koriste na utakmici moraju imati iste standarde koji obuhvaćaju obujam, težinu, tlak, tip i boje.

 

Dres:

Oprema igrača se sastoji od: dresa, kratkih hlača, čarapa i tenisica.

style="font-size: 12.0pt;font-family:"Times New Roman","serif"">Boja i dizajn dresova, kratkih hlača i čarapa moraju biti ujednačeni sa svaku ekipu (osim za libera). Tenisice moraju biti lagane i savitljive sa gumenim potplatom (đonom).

Za seniorska FIVB svjetska i  službena natjecanja zabranjeno je nositi tenisice sa crnim potplatom.

Dresovi i kratke hlače su u skladu sa FIVB standardima, a označeni su brojevima od 1-18 koji se nalaze na sredini prednje i zadnje strane dresova. Boja i ton brojeva moraju biti različiti u odnosu na boju i ton dresova.

Visina broja na prednjoj strani dresa mora biti najmanje 15 cm, a na zadnjoj strani najmanje 20 cm. Širina trake kojom su brojevi ispisani je najmanje 2 cm.

Igrači nose broj i na desnoj nogavicu kratkih hlača. Visina broja mora biti od 4 do 6 cm, a širina trake kojom je broj ispisan mora iznositi najmanje 1 cm.

Kapetan ekipe mora imati, ispod broja na grudima, traku veličine 8x2 cm.

 

Igrači na vlastiti rizik mogu nositi naočale ili kontaktne leće. Igračima je dopušteno nositi štitnike za koljena i lakat. Služe u preventivne svrhe, te štite zglobove pri padu te od udarca.   

 

Sljedeće najave