Registracija

ODBOJKA: NAJTROFEJNIJI SPORTAŠI

Robert Kermeci , 17.09.2017 10:02

ODBOJKA: NAJTROFEJNIJI SPORTAŠI

Puno je velikih igrača u odbojci koji mogu biti izabrani za najboljeg igrača u povijesti. Teško je uspoređivati igrače jer su neki igrali u različitim razdobljima te nikad nisu igrali jedan protiv drugog na istim natjecanjima. FIVB je izabrao igrače prema najboljim rezultatima, osobnim karakteristikama i prema doprinosu u odbojci. Komisija koja je birala najbolje igrače sastojala se od dvanaest odbojkaških stručnjaka koji su birali najbolje od tisuću nominiranih stoga spomenimo one najvažnije.

Charles Karch Kiraly odbojkaš iz SAD-a osvojio je zlato u odbojci na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu, 1988. godine u Seulu i zlato na Svjetskom prvenstvu 1986. godine u Parizu. Osvojio je i zlatnu medalju u odbojci na pijesku 1996. godine u Atlanti te je time postao jedini odbojkaš koji je osvojio zlatne medalje u dvije varijante odbojke. Kiraly se prebacuje u odbojku na pijesku nakon kraja karijere u klasičnoj odbojci. Uspjesi se redaju i dalje pa je tako osvojio i preko 150 turnira i na kraju olimpijsko zlato 1996.godine , a tada se i prvi put odbojka na pijesku pojavila na Olimpijskim igrama. Profesionalni igrač godine u odbojci na pijesku bio je do svoje 47. godine,  a trenutačno je izbornik u ženskoj odbojkaškoj reprezentaciji. Najbolji je odbojkaš svih vremena.

roman";mso-fareast-language:="" hr;mso-bidi-font-weight:bold"="">Hugo Conte bivši je argentinski odbojkaš, a danas je trener. Za svoje karijere osvojio je broncu na Olimpijadi u Seulu 1988. godine i broncu na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1982. godine. Sa talijanskim klubom Santal Parma osvaja 1984. godine Europsku ligu prvaka gdje je njegov klub u finalu pobijedio zagrebački klub Mladost sa 3-1 u setovima.

Katsutoshi Nekoda japanski odbojkaš  (1944.-1983.) osvajao je tri olimpijske medalje za svoju reprezentaciju a to su zlatna medalju na Olimpijadi u Münchenu 1972.godine, srebro 1968. godine  u Meksiku i broncu 1964. godine u Tokiju. Aktivno se prestaje baviti sportom 1980. godine a tri godine kasnije umire od raka na želucu. U Nekodinoj rodnoj Hiroshimi izgrađena je sportska dvorana nazvana njemu u spomen a koristi ju odbojkaški japanski klub JT Thunders.

Gilberto Amaury de Godoy Filho poznatiji skraćeno kao Giba najbolji je brazilski igrač te je više puta izabiran za najkorisnijeg igrača na raznim natjecanjima. Sa svojom reprezentacijom osvaja naslov prvaka na Svjetskom prvenstvu 2002.,2006.i 2010. godine i zlato na Olimpijadi 2004. godine u Ateni te srebra iz Pekinga 2008. i Londona 2012. godine.


Sljedeće najave