Registracija

Od kada se održavaju i tko su najuspješniji natjecatelji

Sportilus .com , 12.06.2016 10:44

Pročitajte o najdogađajima u veslanju. Saznajte od kada se održavaju i tko su najuspješniji natjecatelji na Olimpijadama, Svjetskim i Europskim prvenstvima te u Svjetskom kupu.

Veslanje najdogađaji

Veslanje je na Olimpijskim igrama još od prve moderne olimpijade 1896. Nije bila održana zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Već na slijedećim Igrama u Parizu 1900. godine natjecanja su održana u samo četiri discipline: samac, dvojac s kormilarom, četverac s kormilarom i osmerac. Žene se počinju natjecati na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine i to u šest disciplina. Najuspješniji veslači i veslačice koji su sudjelovali na Olimpijadama su Elisabeta Lipa iz Rumunjske sa ukupno osam medalja, Steve Redgrave iz Velike Britanije sa šest medalja te Doina Ignat također Rumunjka sa pet odličja. Braća Nikša i Siniša Skeli naši su najuspješniji olimpijci. Osvojili su srebrnu u dvojcu bez kormilara na Igrama u Ateni 2004. i brončanu medalju u osmercu u Sydneyu 2000. godine. Najuspješnija po medaljama na dosadašnjim Olimpijadama je bivša DDR sa 33 medalje a slijede ih SAD sa 32. Izgledno je da će ih SAD nadmašiti na slijedećoj Olimpijadi, s obzirom da DDR više ne postoji.

Svjetsko prvenstvo u veslanju održava se od 1962. godine

u organizaciji FISA-e. Prvo prvenstvo bilo je održano u švicarskom Luzernu. Od 1977. godine održavaju se svake godine, a u Zagrebu se održalo svjetsko prvenstvo od 1. do 6.8.2000. godine. Najviše su puta zemlje domaćin bile Švicarska, Kanada, Velika Britanija, Slovenija i Njemačka. Najuspješniji pojedinci na Svjetskim prvenstvima bili su talijanski predstavnici Gilardoni, Sancassani, Esposito, Di Capua i Re te britanski veslači Pinsent i Redgrave. Siniša Skelin osvojio je na prvenstvima tri srebrne i jednu brončanu medalju, a Nikša Skelin osvojio je dvije srebrne te jednu brončanu medalju.

Europsko prvenstvo u veslanju prvi put održano je 1893. godine na jezeru Orta u Italiji. Održavalo se sve do 1962. godine a tada je uvedeno Svjetsko prvenstvo. Članice FISA-e izglasale su 2006. godine ponovno uvođenje Europskih prvenstava. Zanimljivo je spomenuti da je predviđeno bilo Europsko prvenstvo u  Dubrovniku 1941. godine, ali zbog rata nije održano. Od 1954. godine uvedena su i ženska natjecanja. Tada su se ženska i muška natjecanja odvijala u različitim terminima i mjestima.

Svjetski kup u veslanju održan je prvi put 1997. godine. Na godišnjem kupu održavaju se tri regate na različitim lokacijama (iznimka je 2001. sa četiri regate), te se dobivaju ukupni pobjednici nakon treće regate. Kao ukupni pobjednik Njemačka je dosad najuspješnija na dosadašnjim kupovima, a Hrvatska se može pohvaliti da su posade sa gotovo svih ovih natjecanja redovito osvajale medalje.

Sljedeće najave