Registracija

O pravilima tenisa

Sportilus .com , 08.07.2016 16:03

Pročitajte o pravilima tenisa, koliko postoji rezultata u gemu, tko počinje igru i kako se servira.

Pravila tenisa

Tenis je igra gdje kod pojedinačne igre igraju dva igrača,tj. četiri ako se igra u parovima (po dva u jednoj momčadi). Cilj igre je taj da se reketom uputi loptica preko mreže na protivnikovu stranu a da pritom protivnik ne uspije istu vratiti prije nego padne na teren. Prvim udarcem, loptica mora nakon što pređe mrežu pogoditi u tlo protivnikovog terena.

Igra počinje servisom, a prvi servis počinje igrač koji je određen ždrijebom ili bacanjem novčića (kod mlađih uzrasta bira se ''prava'' ili ''kriva'' strana simbola proizvođača reketa okrećući reket oko osi na mreži dok protivnik ne veli:stop). 

Prilikom servisa igrač stoji iza zadnje linije vlastitog polja te lopticom mora pogoditi dijagonalno servisno polje.

Servira se izmjenično u lijevo odnosno desno servisno polje protivnika a sve prema rasporedu igre. Bod se dobiva ako protivnik ne uspije vratiti lopticu koja je pala u njegov dio terena,odnosno ako protivnik udari lopticu na način tako da prvim kontaktom loptice sa terenom  ne uspije pogoditi unutar označenog polja (izraz-out).

Postoje dva rezultata u gemu a to su:

times="" new="" roman",serif"="">1.Standardni gem - poeni se broje tako da se prvo izgovaraju poeni servera:

- bez poena - ništa (Love)

- prvi poen - 15

- drugi poen - 30

- treći poen - 40

-četvrti poen-gem ili igra (Game)

Ako su oba igrača dobila tri poena tada je rezultat 40-40  izjednačenje,odnosno - deuce. Nakon izjednačenja rezultat je – prednost za igrača koji prvi dobije poen. Ukoliko isti igrač dobije slijedeći poen on dobiva gem. U slučaju da protivnik dobije slijedeći poen, opet je rezultat - deuce, tako dugo dok igrač ne postigne dva poena zaredom nakon izjednačenja. Dakle,igrač mora osvojiti dva poena nakon izjednačenja (deuce) da bi dobio gem.

2. Tie-break gem

Prvi igrač koji dobije sedam poena osvaja gem ako njegov protivnik ima dva poena manje.

Ako se to ne dogodi tada se igra nastavlja tako dugo dok se ne postigne razlika od dva poena i u korist jednog igrača.

Meč se može igrati na dva ili tri dobivena seta.

Sljedeće najave