Registracija

O opremi za mačevanje

Sportilus .com , 16.07.2016 13:29

Pročitajte o obaveznoj opremi za mačevanje, te saznajte kojih su dimenzija i težine mač, floret i sablja.

Oprema za mačevanje

Ovisno o disciplini mačevalac koristi floret, mač ili sablju. Odjeća za mačevanje sastoji se od zaštitne maske, rukavica, , podplastrona za zaštitu ramena, jakne, hlača, tenisica i podplastrona za zaštitu grudi. U električnu opremu spadaju metalizirani prsluk ili plastron, kablovi, kolotur i semafor za registraciju podataka.

Floret ne smije biti teži od 500 g, a ukupne je dužine 110 cm. Vrh floreta spojen je sa žičanim vodičem koji je unutar uniforme te je dalje spojen na kolotur sa žicom i semaforom. Maksimalna duljina oštrice floreta koja je četvrtastog presjeka je 90 cm. Mač  mora biti težine manje od 770 g, a maksimalne je duljine 110 cm. Oštrica mača je trokutastog presjeka bez oštrih rubova, širine 24 mm te duljine 90 cm. Sablja je duljine 105 cm, težine ne veće od 500 g, a oštrica je pravokutnog presjeka i duljine je 88 cm.

Odjeća za mačevanje označena je oznakom FIE 800N, a proizvodi se od kevlara i bijele je boje. Na leđima natjecatelj ima ispisano svoje prezime tamno plavom bojom i zemlju čiji je reprezentativac. Oznake kluba i nacionalne boje mogu se nositi na nadlaktici nenaoružane ruke. Dvije su vrste zaštitnih maski. Jedna za floret i mač , a druga za sablju koja na vanjskoj strani mora biti elektroprovodna radi registracije pogodaka u glavu. Prema pravilima kako bi bila odobrena za natjecanje, svaka maska mora proći ubodni test od 12 kg. Tenisice za mačevanje ojačane su kožom na unutarnjem prednjem dijelu i potplatom koji ide preko pete. Obično se koristi obuća sa ulošcima za pete kako bi se povećala udobnost i izbjegle kronične povrede. Rukavice su izrađene od kože ili sličnog materijala. Plastroni su prsluci (floret) ili košulje (sablja), izrađeni od sintetičkog materijala koji su protkani metalnom žicom (inox ili čelik). Služe za definiranje važeće površine kako bi se razlikovali važeći od ne važećih pogodaka. Plastični štitnik za grudi obavezan je žene, dok muškarci koriste sportske suspenzore.

Sljedeće najave