Registracija

O opremi za kuglanje

Sportilus .com , 01.06.2016 19:03

Pročitajte o opremi za kuglanje,saznajte težinu i promjer kugli kao i dimenzije čunjeva. Doznajte i kakvu odjeću i obuću nose kuglači prilikom natjecanja.

Kuglanje oprema          

Na natjecanjima za kuglanje sa devet čunjeva koriste se kugle koje je propisane i atestirane od WNBA/NBC-a. Kugle su promjera 160 mm, dok je težina od 2818 do 2871 grama. Izrađene su od homogene mase i ne smiju imati tešku jezgru, šuplje prostore ili rupe. Za mlađe kadete promjer kugle je 150 mm a za pomladak 140 mm. Boja nije određena pravilnikom. Definirana je i tvrdoća površine kugle na temperaturi materijala od 20° C pa mora iznositi prema mjerenju tvrdoće po Shore D ljestvici 75° sa odstupanjem +/- 5°. Kugle za kuglanje sa 10 čunjeva istog su promjera 21,6 cm ali su različitih težina i izrađene od uretana ili plastike. Na sebi imaju rupe koje se izbuše prema veličini ruke i širine prstiju. Uteg (jedro) se nalazi u unutrašnjosti kugle i određuje kakvu će krivulju prilikom hica kugla izvesti na stazi. Težine kugle su od 2,72 kg do 7,26 kg.

New Roman",serif">Čunjevi se kao i kugle koriste samo propisani i atestirani od WNBA/NBC-a. Komplet sadrži devet čunjeva od koji su osam istih a jedan je s krunom koji se naziva čunj broj pet ili kralj. Izrađeni su od drva i presvučeni plastikom, dok su nekad bili samo drveni. Između najlakšeg i najtežeg čunja razlika u masi ne smije prelaziti 30 grama. Čunjevi su težine od 1720-1780 grama a čunj kralj je težine od 1750 do 1810 grama. Određeno je i težište svakog čunja koje je na visini od 162 mm sa odstupanjem od +/- 3 mm, kao i tvrdoća površine po spomenutoj Shore D ljestvici koja iznosi 50° sa odstupanjem od +/-5°. Visina svih osam čunjeva je 400 mm dok je čunj broj pet visine 430 mm.    

Na odjeći za natjecatelje dozvoljeno je nošenje reklame veličine do 200 cm². Natjecatelji nastupaju u majici kratkih rukava i kratkim hlačicama odnosno dresu, a nošenje trenirke sudac može iznimno odobriti. Na klupskim natjecanjima dres mora na sebi imati znak ili ime kluba.

Od obuće natjecatelji nose posebnu obuću za kuglanje sa potplatima od kože i gume. Od ostale opreme kuglači koriste i krpice za brisanje kugli kako bi bolje prianjala za podlogu prilikom rotacije. Može se koristiti i prah kojim se uklanja znoj sa ruku radi što boljeg kontakta kugle sa rukom. 

Sljedeće najave