Registracija

O košarkaškim dimenzijama

Sportilus .com , 05.07.2016 19:39

Saznajte koje su dimenzije košarkaškog terena i  kako izgleda pravo košarkaško igralište. Pročitajte i o dimenzijama koša i table te što je to polje ograničenja.

Dimenzije

Dimenzije košarkaškog terena moraju biti dužine 28 metara i 15 metara širine, jedino se u NBA ligi igra na terenima sa 29 metara dužine dok je širina ista, mjereno od unutarnjih rubova graničnih crta.
Najčešće se igra u dvoranama na terenu koji je prekriven parketom dok amateri i rekreativci igraju na asfaltnom igralištu.
 

Koš se sastoji od nekoliko dijelova a visina obruča mora biti postavljena na 3,05 metara visine,  dok je košarkaška tabla 1,8 metara dužine i 1,05 metara visine. 

Linije na košarkaškom terenu moraju biti široke 5 centimetara i obojene bijelom bojom. Linija za popularnu tricu je na udaljenosti od 6,75 metara od koša. Također je propisano da se najmanje dva metra oko terena ne smiju se nalaziti nikakve prepreke koje bi mogle ometati igru. Visina dvorane također je propisana i mora biti najmanje sedam metara. 

Na sredini igrališta je krug radijusa 1,80 metara do vanjskog ruba kružnice. Polukrugovi kod slobodnih bacanja isto imaju radijus od 1,80 metara i imaju središte na polovici linija slobodnih bacanja. 

Dio terena gdje se boduje trica je cijela površina igrališta osim omeđenog dijela blizu protivničkog koša te se sastoji od dvije paralelne crte i luka radijusa 6,75 metara. Dvije paralelne crte prolaze od čeone crte i okomite su na nju. 

Luk radijusa 6,75 metara mora biti izmjeren od točke na parketu točno ispod sredine protivničkog koša do vanjskog ruba luka. Od opisane točke udaljenost do unutarnjeg ruba središnje točke čeone crte je 1,575 metara. Luk mora biti spojen sa paralelnim crtama. 

Linija slobodnog bacanja označena je paralelno sa čeonom linijom te je duga 3,6 metara a njen daljnji rub udaljen je 5,80 metara od unutarnjeg ruba čeone crte. Polja ograničenja su pravokutni dijelovi igrališta omeđeni čeonim crtama, produženim crtama slobodnog bacanja te crtama koje počinju od čeonih crta.

Sljedeće najave