Registracija

O dimenzijama karate borilišta

Sportilus .com , 21.04.2016 12:02

Saznajte više o dimenzijama karate borilišta, o tatami podlozi i oznakama na borilištu.

 

Karate dimenzije

 

Karate se vježba u dojou, što znači ''mjesto puta'', a odnosi se na mjesto gdje se uči. To može biti dvorana za trening opremljena ogledalima i vrećama za udaranje ili bilo koji prikladno opremljen prostor. Dvorana mora imati minimalno četiri metara visine, a ovisno o veličini dvorane određuje se i broj borilišta.

 

Karate se trenira na podlozi koja se naziva tatami što na japanskom znači strunjača. Originalna podloga bila je od rižine slame, a danas se izrađuje od gume, sintetike i slično.

Tatami podloga je otporna na vlagu i bakterije i ne deformira se kod pritisaka te vremenom ne gubi svoje karakteristike.

Borilište za karate je kvadratnog oblika sa stranicama dužine 8 metara mjereno sa vanjske strane. Sa svake strane na dodatna dva metra je sigurnosno područje koje mora biti čisto, bez ikakvih prepreka, reklamnih ploča, zidova ili stupova.

 

Crta dužine 0,5 metara mora biti označena 2 metra od centra borilišta a to je pozicija glavnog suca. Dvije paralelne crte od koje svaka iznosi 1 metar dužine, označene su okomito na crtu pozicije glavnog suca i udaljene su 1,5 metara od borilišta. Te crte su polazne pozicije natjecatelja. Granično područje borilišta od jednog metra drugačije je boje od ostatka borilišta. Razmak između dva borilišta iznosi od 2 do 3 metra.

 

Tatami podloga koja se koristi za borilište mora čvrsto ležati na podu odnosno ne smije se klizati. Koeficijent trenja mora biti mali na gornjoj strani podloge. Podloge se ne smije razdvajati jer mogu prouzročiti razne povrede i nezgode natjecatelja.

Sljedeće najave