Registracija

Nogometna oprema i rekviziti

Sportilus .com , 11.06.2016 12:54

Saznajte koji je opseg nogometne lopte te njena težina, koja je oprema za standardne igrače a koja za suca. Što mjere uređaji u modernim kopačkama te po čemu je Edgar Davids poznat osim po igračkom umijeću? Pronađite i podatak na kojem su svjetskom prvenstvu suci prestali biti ljudi u crnom te kako koriste zviždaljku.

Rekvizit

Lopta  mora biti izrađena od kože ili nekog drugog materijala odobrenog isključivo od FIFE, a opseg je određen između minimalno 68 i maksimalno 70 cm. Težina je također propisana te ne smije biti lakša od 410 grama i teža od 450 grama.

Oprema

Nogometna oprema je standardna te je obavezna za sve igrače i suce. Sve je propisano pravilima igre koja određuju minimalnu opremu potrebnu za svakog igrača te zabranjuju korištenje nakita i satova koji mogu biti opasni za samog igrača kao i za ostale igrače.

Igrači na sebi nose majicu koja na leđima ima broj (nekad od 1-11, a danas i do 99), kratke hlače, kopačke, štitnike za potkoljenicu, čarape, a vratari rukavice. Danas na tržištu imamo  kopačke koje uz pomoć raznih mikro uređaja mjere trenutnu, prosječnu i maksimalnu brzinu, broj sprinteva, pretrčanu razdaljinu kod normalnog i visokog intenziteta te se svi ti podaci mogu se prenijeti na računalo radi analize nogometaševog učinka.

Prema pravilu

title="Nogometni vratar">vratari moraju nositi opremu kojom se bitno razlikuju od svih ostalih igrača i sudaca. Mogu nositi i kape kao zaštitu od odsjaja sunca. Osim vratara koji uvijek ima rukavice, ostali ih mogu nositi kad su hladniji uvjeti na terenu. Također umjesto naočala za vid igrači nose kontaktne leće ili posebno oblikovane specijalne naočale za vid. Nizozemac Edgar Davids najpoznatiji je nogometaš sa zaštitnim naočalama jer je bolovao od glaukoma (skupina bolesti živaca).

Sudačka oprema

Nogometni suci odjeveni su u kompletno crnu opremu, iako se od Svjetskog prvenstva u SAD-u 1994. godine viđaju i majicama jarkih boja radi bolje uočljivosti na terenu.  Sudac na svom dresu ima džep u kojem su žuti i crveni karton, mali notes u kojemu se zapisuju opomenuti igrači, olovka, sat kojim mjeri vrijeme igre i zviždaljka pomoću koje daje znak za početak  i prekid susreta, te daje znak kad je napravljen prekršaj odnosno kad se izvodi slobodni ili kazneni udarac.

Sljedeće najave