Registracija

NOGOMET-PREHRANA

Robert Kermeci , 30.06.2017 21:55

NOGOMET-PREHRANA

Prehrana je jedan od najvažnijih segmenata u nogometu. Naravno, drugačija je od prehrane drugih ljudi koji imaju drugo zanimanje, a i s time manja fizička opterećenja. Kod nogometaša je vrlo velika kalorijska potrošnja tako da u roku od dvadeset i četiri sata potroši između 4500-5000 kalorija. Ovaj broj kalorija bi trebalo podijeliti na tri do pet obroka ovisno o aktivnostima toga dana. Idealna situacija bila bi kad nogometaš uzima obrok 3,5 sata prije treninga ali je u praksi to teško izvedivo. To je prisutno na mjestima gdje imamo više ekipa na istom mjestu gdje je primjerice doručak je za sve od sedam do devet sati, a prvi trening u deset.

Hranu je potrebno konzumirati u obliku masti, proteina i ugljikohidrata. Bitan je i optimalan unos tekućine, vitamina C, B1, B2, i minerala koje se prilikom znojenja gube, a to naravno dovodi do neželjene dehidracije i negativnih posljedica po zdravlje. Treba izbjegavati i gazirana pića. Vrlo je važan faktor osim gore navedenih, da kod velikih fizičkih napora dnevni odmor od jednog do dva sata i oko devet sati noćni odmor, imaju itekako veliku ulogu u spremi igrača.

Evo prijedloga kako bi trebao izgledati jedan dnevni jelovnik nogometaša:

Doručak

Namaz na bijelom ili crnom kruhu sa maslacem i marmeladom ili medom. Jaja u kombinaciji sa šunkom, kobasica, sir. Piće po izboru-kava, mlijeko, čaj, sok.

Užina nakon popodnevnog treninga može biti sendvič sa šunkom i sirom, jabuka.

Za ručak se mogu kombinirati razne juhe od rajčice, pileća juha, juha s domaćim rezancima, goveđa juha, špageti, pečena teletina i gulaš. Kao desert može biti pita od jabuka, banana ili jabuka, čokoladni kolač, voćna salata.

Večera također po izboru kao primjerice odrezak na žaru, lazanje, bakalar, riba sa odgovarajućim prilogom, voćna salata i palačinke.

Uzimajući u obzir navedene namirnice kalorijska vrijednost može varirati tako da je potrebno pripaziti da unos kalorija bude u okvirima koje su potrebne za igrača.

Sljedeće najave