Registracija

NAJVEĆA NATJECANJA U DIZANJU UTEGA

Robert Kermeci , 08.03.2017 21:25

NAJVEĆA NATJECANJA U DIZANJU UTEGA

Dizanje utega na Olimpijskim igrama, prvi se put pojavljuje 1896. godine na prvim Olimpijskim igrama koje su održane u Ateni. Sudjelovale su reprezentacije Danske, Njemačke, Velike Britanije, Grčke i Mađarske. Danci i Grci osvojili su prvo mjesto. Nakon osam godina pauze, ponovno se održava natjecanje 1904. godine u St. Louisu. Natjecale su se samo reprezentacije SAD-a i Grčke. Slijedi pauza do 1920. godine, a od tada je dizanje utega redovito na programu Olimpijskih igara. Te godine uvode se težinske kategorije dizača, koje do tada nisu postojale. Tokom povijesti uvodile su se i mijenjale kategorije, da bi se danas dizači utega natjecali po kategorijama koje su ustaljene od 2000. godine. Žene se na Olimpijadi natječu od igara u Sydneyu 2000. godine u kategorijama do 48 kg, 53 kg, 58 kg, 63 kg, 69 kg, 75 kg te više od 75 kg. Najuspješnije reprezentacije na dosadašnjim olimpijskim igrama su bivši SSSR, Kina, SAD i Bugarska. Hrvatska je dosad osvojila dvije medalje.

Svjetsko

prvenstvo u dizanju utega organizira IWF (Međunarodna federacija u dizanju utega). Prvo natjecanje održalo se 1891. godine Londonu. Sudjelovalo je sedam natjecatelja iz šest zemalja. Pobjednik je bio Edward Lawrence Levy. Od 1964. pa do 1984. godine natjecanja su se održavala u sklopu Ljetnih olimpijskih igara, a natjecanje i rezultati ubrajaju se pod Svjetsko prvenstvo. Do 1990. godine dizači i dizačice utega natjecali su se na odvojenim prvenstvima. Od 1991. godine na Svjetskom prvenstvu muškarci i žene natječu se na istom prvenstvu. Prvo Svjetsko prvenstvo za žene održano je tek 1987. godine u SAD-u. Najviše svjetskih prvaka bilo je iz bivšeg SSSR-a, drugi su reprezentativci Kine, dok su treći bugarski reprezentativci. 

Europsko prvenstvo u dizanju utega godišnje je natjecanje koje organizira Europska federacija u dizanju utega EWF (European Weightlifting Federation). Održava se od 1896. godine. Od 1988. pa do 1997. godine, Europska prvenstva održavala su se posebno za muškarce i posebno za žene. Na istim prvenstvima natječu se od 1998.godine. Rijeka je bila grad domaćin 76. Europskom prvenstvu za dizače utega koje je održano 1997. godine. Na Europskim prvenstvima najviše su uspjeha postigla je Rusija, a slijedi ju Turska, Bugarska, Ukrajina i Poljska.

Sljedeće najave