Registracija

Najstariji teniski turnir na svijetu

Sportilus .com , 23.05.2016 17:58

Pročitajte više o najstarijem i najprestižnijem grand slam turniru, gdje se nalazi, kad je osnovan i tko su rekorderi Wimbledona.

Tenis događaj

Wimbledon je poznat diljem svijeta kao najstariji teniski turnir na svijetu i najprestižniji od četiri grand slam turnira. Sinonim je za ideale britanske sportske uglađenosti, duge ljetne dane, jagode sa šlagom,te povremene pljuskove

Nalazi se u parku u jugozapadnom dijelu  Londona. Klub je osnovan 1868. godine  na terenima Engleskog kriket kluba (All England Croquet Club).

Spencer Gore  je 1877.godine  osvojio prvi wimbledonski turnir gdje su nastupila 22 igrača. Zanimljivo je spomenuti da je baš prvo finale bilo odgođeno zbog kiše te su utemeljena pravila koja se nisu bitno mijenjala do danas. Tada je zarada od 10 funti bila je dovoljna za popravak valjka za travu, dok je godine 2003.godine  nagradni fond iznosio 9,4 milijuna funta a ovogodišnji 16,1 milijun funta.

 Turnir je stalno rastao

pa se od 1884. godine natječu žene pojedinačno te muški parovi, dok su mješoviti parovi dodani 1913.godine. Stranih natjecatelja nije bilo sve do 1905. godine kada nastupa američka igračica May Sutton Bundy te osvaja turnir. Turnir je imao pauze tijekom svakog od svjetskih ratova. Dolaskom profesionalizma u igri, posebice početkom Open ere 1968. godine, počela je dominacija stranih igrača. Wimbledon je doista pun rekorda i zanimljivosti pa evo ovih najvažnijih.

U kratkim hlačama ušetao je Bunny Austin 1933. godine, što je odmah prihvaćeno kao normalno za tadašnje vrijeme jer se do tada igralo u dugim bijelim hlačama a žene su nastupale u suknjama.
Prijenos je na televiziji po prvi put 1937.godine. Willliam Renshaw i Pete Sampras dijele prvo mjesto sa najviše osvojenih (sedam) pobjeda na Wimbledonu.

2009.godine vidjeli smo uvođenje pomičnog krova na središnji teren.

Najduži meč u povijesti tenisa bio je onaj iz 2010.godine. Amerikanac Isner i Francuz Mahut susreli su se u prvom kolu i nakon 11 sati i pet minuta igre Isner je pobijedio rezultatom 6–4, 3–6, 6–7, 7–6, 70–68.

Naš Goran Ivanišević bio je pobjednik 2001.godine. Prvi je igrač u povijesti koji je sa pozivnicom osvojio ovaj turnir.

Sljedeće najave