Registracija

Najpoznatiji biciklistički događaji

Sportilus .com , 12.07.2016 18:10

Saznajte o najpoznatijim biciklističkim događajima kao što su biciklizam na Olimpijadi, Svjetsko prvenstvo u biciklizmu i Grand Tours, te pročitajte više o njima.

Biciklizam najdogađaji

Biciklizam je na Olimpijskim igrama od samog početka modernih igara 1896. godine, pa je prema tome jedan od najučestalijih sportova na Olimpijadi. Cestovni biciklizam izostao je sa olimpijskih igara od 1900-1908. godine. Žene su se počele natjecati u toj disciplini tek 1984. godine na Olimpijadi u Los Angelesu, a te godine pobijedila je američka biciklistica Connie Carpenter-Phinney. Osim cestovnog, na programu olimpijskih igara je i pistovni biciklizam te brdski biciklizam (od 2000.godine). Najtrofejniji biciklist na dosadašnjim igrama je Britanac Chris Hoy sa ukupno šest zlatnih medalja i jednom srebrnom koje je osvojio natječući se u više biciklističkih disciplina. Hrvatski olimpijci Rogina, Kišerlovski, Đurasek, Kvasina i Miholjević nastupali su na olimpijskim igrama ali na žalost nisu uspjeli osvojiti medalju.

Svjetsko

prvenstvo organizira UCI (Međunarodna biciklistička federacija) a održava se svake godine. Prvo prvenstvo održano je Njemačkoj 1927. godine a pobijedio je legendarni talijanski biciklist Alfredo Binda ispred svojih sunarodnjaka Girardenga i Piemontesia. Binda je uz  Belgijance Rik Van Steenbergena, Eddy Merckxa i Španjolca Oscara Freire tri puta bio svjetski prvak. Gledajući ukupno najuspješniji su Belgijski biciklisti sa 26, a slijede ih Talijani sa 19 zlatnih odličja. Svjetski prvak cijelu godinu nosi majicu duginih boja što je san mnogih biciklista. Biciklisti se natječu u disciplini utrka na kronometar i cestovni biciklizam. 

Grand Tours je ime za tri najveće biciklističke utrke koje se voze u Europi. To su Giro d'Italia u svibnju, zatim Tour de France u srpnju i Vuelta a España. Pobjednik Toura dobiva 200 bodova, dok pobjednici Gira i Vuelte dobivaju 170 bodova. Dok je utrka Tour de France svjetski poznat pojam i onima koji ne prate biciklizam, Giro i Vuelta su relativno nepoznati izvan Europe ali su dobro znani biciklističkim entuzijastima. Nema biciklista koji je uspio osvojiti sve tri Grand Tour utrke u istoj godini. Samo su petorica biciklista tokom svoje karijere uspjela pobijediti na tim prestižnim utrkama, a to su Anquetil, Contador, Gimondi, Hinault i Merckx. U istoj godini na sva tri postolja stajali su samo Pobelt 1956., Baffi 1958. i Petacchi 2003. godine. 

Sljedeće najave