Registracija

Najpoznatija svjetska ragbi natjecanja

Sportilus .com , 08.06.2016 18:51

Pročitajte o najpoznatijim svjetskim ragbi natjecanjima kao što su Olimpijada, Svjetski kup u ragbiju, ''Prvenstvo šest nacija'' i Kup ''Tri Nations''.

Ragbi najpoznatija natjecanja

Ragbi je na Olimpijskim igrama bio na programu 1900. u Parizu, 1908. u Londonu, 1920. u Antwerpenu, te ponovo u Parizu 1924. godine. Na Olimpijadi 2016. godine u Rio de Janeiru, ragbi se vraća nakon dugo godina izbivanja sa olimpijske scene. Na Olimpijadi 1900. godine sudjelovale su Francuska, Njemačka i Velika Britanija. Francuska je osvojila zlato, a ostale dvije reprezentacije dobile su srebrnu medalju pošto se bronca nije dodjeljivala. Osam godina kasnije u Londonu sudjeluju samo dvije ekipe. Veliku Britaniju predstavljali su igrači iz grofovije Cornwall, dok je druga ekipa nastupala pod imenom Australasia koju su činili igrači iz Australije i Novog Zelanda. Australasia osvaja zlato, a Velika Britanija srebro. U Antwerpenu se 1920. godine na Olimpijadi igrao samo jedan susret između favorita Francuske i SAD-a. Amerikanci su sve iznenadili i pobijedili Francuze sa 8-0, te tako osvojili zlatnu medalju. 1924. godine u Parizu natječu se tri reprezentacije. SAD brani zlato sa prijašnje Olimpijade i to uspješno, savladavši u finalu Francusku. Rumunjska je osvojila broncu. Finale je obilježila gruba igra i nesportsko ponašanje francuskih navijača koji su protestirali zbog nepružanja pomoći ozlijeđenom igraču Jauréguyu. Bacali su na teren boce i kamenje, pa su nakon završetka utakmice američki igrači bili primorani napustiti teren uz policijsku zaštitu.

Svjetski kup u ragbiju igra se od 1987. godine. Održava se svake četvrte godine. Najuspješnije su reprezentacije Australije, Novog Zelanda i Južne Afrike sa po dva osvojena kupa. Engleska je dosad jedan put osvojila kup. Pobjednik kupa dobiva pokal koji se zove ''Kup Webba Ellisa''. Postojala su natjecanja Svjetskog kupa gdje su dvije zemlje bile domaćin u vrijeme održavanja kupa, pa tako postoji glavni i pomoćni domaćin. Većina utakmica se igrala u zemlji glavnog domaćina, dok se kod pomoćnog domaćina igrao jedan ili više susreta. 

''Prvenstvo šest nacija'' održava se pod tim imenom od 2000. godine. Natječu se Engleska, Wales, Škotska, Irska, Francuska i Italija. Prvo natjecanje zvalo se prvenstvo četiri nacija, a kroz prošlo stoljeće mijenjalo bi se ime ovisno o broju nacija koje su tada nastupale ( 4, 5 ili 6 nacija). Najuspješniji su Englezi koji su pobijedili 37 puta, a 29 puta bili su viceprvaci. Drugi po uspješnosti su ragbijaši Walesa, a treći su Škoti. Igra se ligaškim sistemom. Ako neke reprezentacije tokom prvenstva ostvare isti broj bodova, tada dijele isto mjesto na tablici.

Kup ''Tri Nations'' održava se od 1996. godine. Od 2012. godine mijenja ime u Rugby Championship kada se reprezentacijama Australije, Novog Zelanda i Južnoafričke Republike pridružuje Argentina. Najviše je puta Novi Zeland osvojio kup, ukupno 12. Južnoafrička Republika i Australija osvojile su kup svaka po tri puta.

Sljedeće najave