Registracija

Najpoznatija natjecanja u stolnom tenisu

Robert Kermeci , 22.05.2016 22:25

Stolni tenis je na Olimpijskim igrama od 1988. godine u Seulu. Prvi osvajač olimpijske zlatne medalje bio je Južnokorejski igrač Yoo Nam-Kyu koji je u finalu pobijedio svog suigrača Kim Ki-Taeka. Šveđaninu Lindhu pripala je bronca.  Slijedećih godina slijedi dominacija kineskih igrača kako na Olimpijadama, tako i općenito na svim svjetskim natjecanjima. Guoliang, Linghui, Lin i Jike, svi redom Kinezi osvajali su prva mjesta na olimpijskim igrama nakon Seula. Novost je da se na Olimpijadi mogu natjecati samo dva natjecatelja u kategoriji, upravo zato da se prekine kineska dominacija. Jedino je u Ateni 2004. godine ponovno južnokorejski igrač osvojio zlato. Riječ je o Ryu Seung-Minu. Tada 1988. godine, naš Zoran Primorac igrajući u parovima sa Ilijom Lupuleskuom za ex-SFRJ, osvojio je srebrnu medalju a u finalu su ih porazili Chen Longcan i Wei Qingguang.


Svjetsko prvenstvo organizira ITTF koji je osnovan u siječnju 1926.godine. Krajem iste godine u prosincu u Londonu, održano je prvo Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu. Održava se svake dvije godine. Zagreb je bio grad domaćin 2007. godine a tada je naslov osvojio drugi puta zaredom Kinez Wang Liqin.

Dragutin Šurbek dva puta je bio svjetski prvak u kategoriji parova, prvi put sa Antunom Stipančićem 1979. godine, te drugi put sa Zoranom Kalinićem 1983. godine.


Svjetski kup održava se svake godine počevši sa od 1980. godine u Hong Kongu. Zoran Primorac je 1993. i 1997. godine osvojio svjetski kup. Na kupu nastupaju najbolji igrači svijeta: osvajač prošlogodišnjeg kupa koji brani naslov, aktualni svjetski prvak, najbolji igrač sa svih šest kontinenata, jedan domaći igrač, najboljih osam sa svjetske rang liste te dva igrača sa pozivnicom.


Europsko prvenstvo organizira ETTU od 1958. godine. Do 2002. prvenstvo se održavalo svake dvije godine, a kasnije svake dvije godine. Zadnja prvenstva održavala su se svake godine. Zagreb je organizirao 2002. godine Europsko prvenstvo kao i daleke 1960. Dragutin Šurbek je bio europski prvak 1968. godine u Lyonu, kao i tri puta u parovima.


 

Sljedeće najave