Registracija

MINI RUKOMET-PRAVILA

Robert Kermeci , 17.09.2017 09:30

MINI RUKOMET-PRAVILA

-Igra traje 10 min bez poluvremena i time-outa. Vrijeme se mjeri za oba terena istovremeno, putem glavnog semafora. Ekipa koja se ne pojavi na utakmici u roku 5 minuta istu gubi 0:5 BB. Rezultat tijeka igre vodi se ručnim semaforom.

-Igralište je dimenzija 20 x 12 m ili 20 x 14 m.

-Vrata su dimenzija 2,40 m x 1,70 m ili 2,40 m x 1,60 m.

-Igra se spužvastom loptom, 48 – 50 cm.

-Ekipa se sastoji od 10 igrača-igračica. U polju za igru istovremeno je 1 vratar i 4 igrača. Ostali se nalaze na klupi za pričuve. Igrači se mijenjaju na sredini terena tako da prvo izlazi igrač iz polja za igru, a potom ulazi igrač koji ga zamjenjuje.

-Majice za nastup moraju biti iste boje s brojevima. Majica vratara mora biti suprotne boje od svoje ekipe.

-Vratar se nalazi na vratima u vratarevu prostoru koje je obilježeno na 5 m, te smije izaći iz svoga prostora i igrati sve do centra. Vratar ne smije prijeći centar igrališta. Ako vratar prijeđe centar dosuđuje se isključenje vratara i slobodno bacanje za protivnika.

-Početno bacanje izvodi prvoimenovana ekipa. Bacanje izvodi vratar iz svojeg prostora.

class="MsoNormal">-Poštuje se pravilo 3 sekunde ili 3 koraka.

-Igrač u polju pokriva jednog igrača. Igra se na dodavanje prema protivničkim vratima u svrhu šutiranja i postizanja pogotka. U slučaju da neki igrač vodi loptu u prodoru prema protivničkim vratima – bez dodavanja, sudac će dosuditi slobodno bacanje za protivnika.

-Ubacivanje lopte u igru (aut) vrši se s uzdužne crte igrališta s mjesta gdje je lopta prešla crtu.

-Svaki prekršaj ili nesportsko ponašanje igrača. Kazna iznosi 1 minutu.

-Kada protivnik postigne pogodak, kazna se prekida i isključeni igrač može ući u igru. U slučaju težeg prekršaja ili nesportskog ponašanja sudac će igrača isključiti iz igre do kraja utakmice. Taj igrač ne može nastupiti na prvoj slijedećoj utakmici turnira. Isto vrijedi i za trenere.

-Pogodak je kad lopta cijelim obujmom prijeđe crtu na vratima. Igra se nastavlja vratarevim izbacivanjem iz peterca.

-Slobodno bacanje izvodi se s mjesta kojeg je odredio sudac. U tom slučaju protivnički se igrači moraju udaljiti od izvođača najmanje 2 metra. Slobodno bacanje u neposrednoj blizini peterca izvlači se na 2 metra od peterca.

-Za prekršaj nad protivnikom u čistoj prilici za pogodak, sudac dosuđuje kazneni udarac. Kazneni udarac izvodi se sa 6 metara.

Sljedeće najave