Registracija

MAČEVANJE: TRENING ZA POČETNIKE

Robert Kermeci , 28.02.2017 16:18

MAČEVANJE: TRENING ZA POČETNIKE

Temeljna fizička priprema: Vježbe u vrsti. Hodanje običnim korakom, na prstima, na petama, na unutrašnjem i vanjskom rubu stopala, u čučnju i polučučnju te dugi koraci. Trčanje s promjenom ritma i smjera. Skokovi u mjestu, naprijed, natrag i u stranu. Vježbe za mišiće ruku i ramenog pojasa s različitim početnim položajima, vježbe za mišiće nogu, abdomene i trupa. Vježbe istezanja. Atletske discipline (30m, 60m, 300m), skok u vis i dalj s mjesta, mali nogomet, košarka, elementi sportske gimnastike, hrvanja i juda.

 Posebna fizička priprema: Vježbe za razvoj brzine i brzinske snage. Sprint iz niskog starta na 15-30m. Trčanje na mjestu s maksimalnom frekvencijom pokreta ruku i nogu. Spretnost - sprint iz raznih početnih položaja, štafete, vježbe za ravnotežu, elementi sportskih igara. Snaga - sklekovi, zgibovi, vježbe s medicinkama.

Obučavanje tehnike bez oružja - mačevalački stav i kretanje: Položaj mačevalačkog stava, korak naprijed, korak natrag, ispad, korak naprijed + ispad, fleš, skok naprijed.

Obučavanje osnovne tehnike rukovanja floretom: Držanje floreta. Pozdrav oružjem. Jednostavne akcije - direktni bod, direktna riposta, kontrariposta. Složene akcije - jednostruka finta. Metodika: Grupni rad, vježbe u parovima, kružna škola, individualna škola. Svaki polaznik bi u okviru tehničke pripreme u okviru perioda trebao ostvariti 10-20 individualnih škola.

Upoznavanje s pravilima sportskog mačevanja - pravila u borbi: Vrste oružja (floret, mač, sablja), dimenzije, masa, gabariti, otpor opruge. Važeća površina u floretu, maču i sablji, električna signalizacija, ukapčanje opreme. Teren - materijal i dimenzije, granične linije na borilištu. Trajanje borbe, broj pogodaka. Pravila vođenja borbe.

Testiranje (brzinsko): Sprint 60 m, skok u dalj s mjesta (sunožno), skok u vis s mjesta (sunožno), bacanje medicinke, sklekovi u 10 s, taping, mjerenje brzine reakcije. Provodi se unutar prvih 30 dana vježbanja i na kraju perioda.

Kontrolna natjecanja (sredinom i na kraju perioda): Prvo kontrolno natjecanje održava se sredinom perioda (46 mjeseci nakon početka vježbanja). Natjecanje po principu “svaki sa svakim” provodi se u jednom danu, s maksimalno 10 borbi po polazniku.

Relaksacijski programi (igre loptom, izleti u prirodu, ljetni kamp): nogomet, košarka, plivanje, razne igre spretnosti i preciznosti. Tijekom perioda organizirati dva izleta u prirodu (jesen, proljeće), te po mogućnosti uključiti djecu u desetodnevni ljetni mačevalački kamp (more ili planine).

Sljedeće najave