Registracija

MAČEVANJE-PRAVILA

Robert Kermeci , 26.05.2017 16:44

MAČEVANJE-PRAVILA

Mačevanje na Svjetskim prvenstvima, Olimpijadama, Svjetskim kupovima i prvenstvima održavaju se prema pravilniku FIE.  Pobjednik u borbi je onaj mačevalac koji prvi postigne 15 bodova. Borba traje devet minuta, s time da je podijeljena tri puta tri minute sa jednom minutom odmora. Borbu nadziru suci uz video nadzor za suđenje, a bodovi se bilježe elektronskim sustavom za registriranje pogodaka.

Radi lakšeg razumijevanja mačevanja slijedi opis najčešće korištenih tehničkih izraza kod suđenja. ''Aso'' je termin kojim se naziva prijateljsko sučeljavanje između dva mačevalaca, a kad se rezultat takvog susreta bilježi tada se koristi riječ borba. Susret je zbroj borbi između mačevalaca dvije ekipe, dok je natjecanje zbroj borbi kod pojedinačnog natjecanja ili susret kod ekipnih natjecanja. Tako se natjecanja razlikuju po pojedinačnom ili ekipnom, zatim po spolu natjecatelja, starosnoj dobi i po oružju kojeg koriste.

Tehnički izrazi koji se koriste kod suđenja u mačevanju su tempo, navala, riposta, kontra-riposta i parada. Tempo označava vrijeme koje je potrebno za obavljanje jedne mačevalačke akcije. Napadačka akcija koja je izvedena ispružanjem ruke i stalnim ugrožavanjem važeće površine protivničkog tijela je navala.

Riposta je napadačka akcija mačevalaca koji je obranio napad. Kontra-riposta je napadačka akcija mačevalaca koji je obranio ripostu. Parade su obrambene akcije koje se izvode oružjem zbog sprječavanja dolazeće napadačke akcije. Razlikujemo jednostavnu, složenu, direktnu i indirektnu akciju. Jednostavna akcija je akcija kada je izvedena u jednom pokretu, a može biti direktna ili indirektna ( u istoj liniji ili u drugoj liniji). Složena akcija je izvedena s više pokreta. Riposte su ovisno o načinu i brzini izvođenja jednostavne direktne i indirektne, te složene.

Protunavale su napadačko ili obrambeno-napadačke akcije koje su izvedene tokom protivnikove navale. Dijele se na zaustavni bod-protunavala izvedena na navalu, na zaustavni bod s opozicijom-protunavala izvedena zatvaranje linije u kojoj treba završiti protivnikova navala i zaustavni bod s mačevalačkim tempom. Ostale napadačke akcije su rimesa, udvajanje, ponovljena navala i kontra-tempo. Obrambena akcija je parada. Pozicija vrh u liniji je specijalna pozicija u kojoj mačevalac ima ispruženu ruku kojom drži oružje, te neprekidno ugrožava važeću površinu protivnika vrhom oružja.  

Sljedeće najave