Registracija

MAČEVANJE-NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Robert Kermeci , 23.08.2017 23:02

MAČEVANJE-NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Mačevanje na Olimpijskim igrama

Mačevanje je bilo na programu već na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. godine u Ateni. Na prvoj Olimpijadi natjecanje u mačevanju održalo se u disciplinama floret i sablja, dok je natjecanje u disciplini mač otkazano. Sudjelovali su natjecatelji iz Austro-Ugarske, Danske, Francuske i Grčke koja je bila najuspješnija. Zlatne medalje kasnije su dodijeljene,  jer su u to vrijeme pobjednici dobivali srebrnu medalju. Žene se prvi put natječu u mačevanju na Olimpijadi 1924. godine u disciplini floret.

Svjetsko prvenstvo u mačevanju

Prvo Svjetsko prvenstvo u mačevanju održano je 1921. godine u Parizu, a od tada održava se svake godine. Prvih godina Svjetska prvenstva u biti su bila natjecanja između europskih mačevalaca. Zbog Drugog svjetskog rata prvenstva nisu održavana. Prvo poslijeratno natjecanje održano je 1947. godine u Lisabonu. Ekipna natjecanja postepeno su uvođena na Svjetska prvenstva. Tako je 1929. godine na prvenstvu u Italiji prvi put održano ekipno natjecanje za muškarce u floretu , te 1930. godine u maču i sablji. Žensko ekipno mačevanje u disciplini floret, prvi put je održano 1932. godine, dok je mač ekipno i pojedinačno istovremeno uvršten u program na prvenstvima 1989. te sablja 1999. godine. 

Svjetski kup u mačevanju

Svjetski kup u mačevanju organizira FIE. Natjecanja se održavaju pojedinačno u svim disciplinama za muškarce i za žene. Prvi Svjetski kup je održan 1972. godine, i od tada se organizira svake godine. Najviše je puta pobjednik Svjetskog kupa u disciplini floret bio talijanski mačevalac Andrea Cassarà sa pet osvojenih kupova. Ukrajinac Sergej Golubitsky kup je osvojio četiri puta kao i Talijan Borella. U disciplini sablja najviše osvojenih kupova ima Rus Stanislav Pozdnyakov, ukupno šest. U disciplini mač najviše osvojenih kupova ima Francuz Eric Srecki, ukupno četiri.

Europsko prvenstvo u mačevanju

Europsko prvenstvo u mačevanju održava se od 1981. godine, a organizira ga Europska mačevalačka unija. Prvo prvenstvo održano je u talijanskom gradu Foggia, a Zagreb je bio domaćin 26. Europskog prvenstva. Na dosadašnjim Europskim prvenstvima najuspješniji bili su mačevaoci iz Italije, dok su Rusi na drugom mjestu.

Sljedeće najave