Registracija

KUNG FU

Robert Kermeci , 31.01.2017 20:11

KUNG FU

Pročitajte o borilačkoj vještini kung fu ili wushu, te doznajte mnoge zanimljivosti vezane uz ovaj sport. Doznajte gdje je nastao kung fu, tko je najzaslužniji za promociju i popularizaciju kung fua, te saznajte kad je osnovan Hrvatski wushu savez.

Kung fu je kineska borilačka vještina koja svoje korijene vuče još iz razdoblja dinastije Zhou ili Chou (1046. pr. Kr.-256. pr. Kr.) pa čak i ranije. Vježbali su ga  i Taoisti u 5. stoljeću pr. Kr. To je jedan od najstarijih i najviše proučavanih sustava obrane koji postoji i danas. Može se vježbati sa i bez oružja. Kunf fu doslovno prevedeno znači '' nešto dobro naučeno'', te se primjenjuje na svim čovjekovim dobro savladanim poljima djelatnosti. Kwoon je naziv za dvoranu gdje se održavaju kung fu treninzi.

Različita kretanja u kung fuu, od kojih je većina imitacije borbi stilova životinja, kreću od pet osnovnih položaja stopala: normalno uspravno držanje te četiri stava koji se zovu zmaj, žaba, jahanje i zmija. Kung fu se može podijeliti na stilove, a to su ''Wai Jia'' i ''Nei Jia'' (vanjski/tvrdi odnosno unutarnji/meki). Druga podjela odnosi se na geografske razlike pa tako postoje sjeverni i južni kung fu. Od 1949. godine nastankom komunističke Narodne Republike Kine kung fu mijenja ime u wushu. U drugoj polovici 20. stoljeća pojavljuje se novi žanr akcijskih filmova usmjeren na kung fu tehnike i filozofije koji pomaže i promiče globalni interes za ovu borilačku vještinu. Posljednji takav film bio je ''Kung fu Panda''. Majstor borilačkih vještina i glumac Bruce Lee (1940.-1973.), najzaslužniji je za popularizaciju kung fua diljem svijeta, a posebno u Kini i Hong Kongu. Neke od poznatih osoba iz javnog života koje prakticiraju kung fu su Jet Li i Jackie Chan, te ''The Jackson 5'' koji su fizičku kondiciju za koncerte dobivali vježbanjem kung fua.   

Hrvatski wushu savez osnovan je 2008. godine. Svjetska wushu federacija (IWUF) osnovana je 1990. godine sa sjedištem u Pekingu, a broji 147 zemalja članica. Svjetska prvenstva održavaju se svake dvije godine počevši od 1991. Naravno, najviše medalja osvojila je  Kina, dok je Vijetnam na drugom mjestu. Europska prvenstva održavaju se od 1986. godine, a organizira ga Europski wushu savez (EWUF).

Sljedeće najave