Registracija

KUGLANJE-PRAVILA

Robert Kermeci , 03.06.2017 14:44

KUGLANJE-PRAVILA

Kuglanje je sportska igra gdje se kuglom sa određene udaljenosti nastoji pogoditi što više postavljenih čunjeva. Igranje se dijeli na igru u ''pune'', u ''čišćenje'' i ''mješovito'' igranje. Igra se kuglama iste težine i promjera, dok su čunjevi svi isti osim čunja broj 5 s krunom koji se naziva kralj, a koji je i nešto teži od ostalih.

Igra u ''pune''  je kad je na postolju postavljeno devet čunjeva za svaki hitac. Srušeni čunjevi imaju istu vrijednost jedan, dakle broj srušenih čunjeva hice u ''pune'' donosi vrijednost učinka kugle. Učinak u igri u ''pune'' može iznositi od nula do devet srušenih čunjeva. Igra u ''čišćenje'' počinje prvim hicem u ''pune'' , drugim i slijedećim hicem natjecatelj pokušava oboriti preostale čunjeve. Nakon što se obore svi čunjevi, iznova se postavljaju svih devet i tako redom. ''Mješovita'' igra  sastoji se od serije hitaca, polovica u ''pune'' a druga polovica u ''čišćenje''(15+15).

Natjecatelj izvodi ispravni hitac nakon što se pojavi zeleno svijetlo na semaforu, na način da mora biti izveden tako da kuglu položi na dasku položnicu te da ona prijeđe izlazni vrh daske položnice i aktivira foto-ćelije.

Neispravan hitac je ako se napravi prijestup, ako se kugla položi izvan daske položnice i na površinu staze. Isto tako neispravnim hicem se smatra ako je natjecatelj dotaknuo pod rukom ili koljenom u fazi izvođenja hica ili ako se oslonio na ogradu, žlijeb ili zid. Također neispavan hitac je ako kugla preskoči foto-ćeliju za registriranje hica ili ako dođe do čunjeva prije aktivacije zelenog svijetla, zbog čega automat nije registrirao učinak hica. Nakon jedne opomene (žuti karton), natjecatelj dobiva žuto crveni karton te slijedeći hitac iznosi nula bodova.

Čunj je ispravno srušen ako ga kugla sruši, kad ga automat registrira unutar četiri sekunde, kad vidno leži a automat ga ne registrira i kad je vidno naslonjen na stranicu. Neispravan pad čunja je kad je srušen kuglom koja se odbila od stranice ili koja se odbila odostraga.

Promašajem se smatra onaj hitac kod kojeg kugla nakon izvedenog hica na postolju ne sruši niti jedan čunj, ako se kugla odbije od stranice, ako kugla napusti liniju izbačaja i automat ne registrira hitac i kada kugla napusti zaletište nakon ispadanja iz ruke natjecatelja.

    

Sljedeće najave