Registracija

KUGLANJE-NAJTROFEJNIJI IGRAČI

Robert Kermeci , 10.02.2017 20:58

KUGLANJE-NAJTROFEJNIJI IGRAČI

Pročitajte o najboljim i najtrofejnijim kuglačima u kuglanju sa devet i deset čunjeva.

Earl Roderick Anthony  najveći je kuglač u kuglanju sa deset čunjeva (bowling). Rođen je 1938. godine u Tacomi u SAD-u, a umro je 2001. godine od ozljeda glave koje su posljedica pada niz stepenice u kući svog prijatelja. Bio je ljevoruki igrač koji je 43 puta osvajao prva mjesta na raznim prvenstvima, kupovima i turnirima, te je šest puta bio izabran za kuglača godine kojeg bira PBA (Professional Bowlers Association). Daleko je najzaslužniji uz Dicka Webera za popularizaciju kuglanja u Americi. Bio je i prvi kuglač koji je zaradio sto tisuća dolara u jednoj sezoni te milijun dolara tokom svoje karijere. Osvojio je šest puta PBA nacionalno prvenstvo, dva puta prvak na Firestone turniru i dva puta prvak na American Bowling Congressu. Nijedan kuglač nije ostvario tako velike uspjehe kao Earl Anthony koji je imao i nadimak Earl the Pearl. Njemu u čast igraju se turniri te pod njegovim imenom zaklada dodjeljuje stipendiju mladim kuglačima. U PBA kuću slavnih primljen je 1981. godine. Prema anketi Bowling Digesta izabran je za ''kuglača tisućljeća'', te je prvi na listi najboljih pedeset kuglača posljednjih pedeset godina.   

class="MsoNormal">Walter Ray Williams, Jr. rođen je 1959. godine u američkom gradu Eureka u Kaliforniji. Po rezultatima skoro je nadmašio  Earl Anthonya. Naime nedostaje mu samo jedna pobjeda da se izjednači sa Anthonyem u broju osvojenih prvih mjesta. Sedam puta bio je izabran za kuglača godine što je za jedan više od Anthonya. Naravno, drugi je na listi pedeset najboljih kuglača.

Vilmoš Zavarko je višestruki svjetski prvak u kuglanju sa devet čunjeva i reprezentativac je Srbije. Svjetski je rekorder sa 728 oborenih čunjeva. Rekordi se priznaju samo ako su postignuti na Svjetskom prvenstvu. Osobni njegov rekord iznosi 740 oborenih čunjeva koji je postigao igrajući za slovački klub Sport iz Podbrezove.

Nikola Dragaš je trostruki svjetski prvak koji je svoje uspjehe ostvario na prvenstvima u Splitu 1972., u Eppelheimu 1974. i u Beču 1976. godine. U tom razdoblju bio je najbolji kuglač na svijetu. Rođen je 1.11.1944. godine u Zemuniku Donjem a veći dio svoje igrao je za KK Medveščak. U Beču 1976. godine osvojio i zlato u ekipnom natjecanju. U Budimpešti 1988. godine zajedno sa Borisom Urbancom osvaja zlato u parovima. Ovim uspjesima treba dodati pet srebrnih i sedam brončanih odličja. Definitivno je najbolji hrvatski kuglač svih vremena, te jedan od najboljih kuglača svih vremena.

Sljedeće najave