Registracija

Košarkaška oprema i rekviziti

Sportilus .com , 09.07.2016 20:04

Pročitajte što je potrebno za odigravanje košarkaške utakmice, otkrijte koje su težine lopte za žene a koje za muškarce i od čega su izrađene košarkaške table. Da li vam je poznato što je Arthur Erhat izumio a uvelike je pomoglo u košarci? Odgovore potražite ovdje!

Oprema i rekviziti

Lopta i pravokutni teren sa dva koša na suprotnim stranama dovoljna su za odigravanje amaterske utakmice ili utakmice za rekreaciju. Međutim, za odvijanje košarkaške utakmice na profesionalnom nivou potrebni su osim gore navedenih, semafor sa rezultatom, alternativne strelice posjeda i naprava na košu sa sirenom kojom se označava kraj utakmice.

Najveći broj košarkaških terena prekriven je parketom  koji je izrađen od raznih vrsta drva. Dres je isti i za žene i muškarce. Sastoji od kratkih hlača i majice bez rukava sa vidljivim brojem koji je otisnut  na prsima i leđima. Najčešće se na majicama nalaze imena kluba, igrača i sponzora.

FIBA je odobrila osobine lopte koje ćemo ovdje navesti. Vanjska površina košarkaške lopte napravljena je od prirodne ili umjetne kože ili gume. Košarkaška lopta je narančaste boje ili svijetlo smeđa. Na sebi ima osam ili dvanaest šavova širine ne veće od 6,35 milimetara.

Tlak

zraka u lopti mora biti mora biti napumpan tako da kad se lopta pusti da padne na podlogu za igru s visine od 1.8 m, izmjereno od podnožja, odskoči na visinu između 1.2 i 1.4 m, izmjereno do vrha lopte.

Lopta također ima propisanu težinu a to se označava brojem 7 za muškarce i težine od 567 do 650 grama, dok za žene brojem 6 i težine od 510 do 567 grama.

Košarkaška tabla je također dio košarkaške opreme. Ona je okomito podignuta tabla i na njoj je pričvršćen savitljivi obruč sa mrežicom. Tabla se radi najčešće od poliestera, kaljenog stakla ili drva.

Pravokutnog je oblika i takav se oblik koristi u NBA i međunarodnoj košarci. Kod ameterskog sporta susrećemo i ovalni oblik košarkaške table.

Arthur  Ehrat je napravio obruč koristeći oprugu iz motokultivatora koji se mogao saviti i vratiti u početni položaj nakon primjene sile od 56.8 kg. Taj izum je patentiran 1982. godine zbog čestog lomljenja table prilikom zakucavanja. Pomoću tog revolucionarnog izuma, obruč se vraća u vodoravni položaj. Taj patent je službeno nazvan "savitljiva sprava za pogotke u košarci koja sprečava deformacije".

Sljedeće najave