Registracija

KOŠARKA-TRENING ZA POČETNIKE

Robert Kermeci , 06.04.2017 16:03

KOŠARKA-TRENING ZA POČETNIKE

Na košarkaškim treninzima trener razrađuje taktiku, te svaki igrač uvježbava svoju igru na poziciji za koju je namijenjen. Pozicije su najčešće određene visinom gdje viši igrači (centri)  nastoje dati koš ili spriječiti protivnika u namjeri da ga postigne. Nešto niži igrači organiziraju napad (playmaker) i brže se probijaju kroz obranu.

Tijekom prvih pedesetak  godina svog razvoja, košarka se igrala u formaciji dva braniča, dva krila i centar da bi osamdesetih godina prošlog stoljeća došlo do preinaka na pozicijama u igri. Korištenje video snimki sa treninga ili utakmica predstavlja vizualnu pomoć gdje se najbolje vidi što je dobro odigrano, a što ne.

Košarkaši imaju i pucački trening kao što su primjerice šutiranje po 15 bacanja, naizmjenično šutiranje, naizmjenično šutiranje s jednim odskokom lopte, šutiranje u paru do postignutog koša i šut iz pet pozicija.

Predočit ćemo pozicije u igri za svakog igrača standardne prve postave.

Playmaker ima vodi i organizira napad, dodaje u pravom momentu loptu suigraču koji je u prilici za postizanje koša. Šuter ili pucač najviše od svih suigrača šutira prema košu i on ima najbolji učinak na utakmici. U obrambenoj formaciji čuva protivnika koji je na istoj toj poziciji. Centar je najviši igrač u ekipi, te svojom jačom tjelesnom konstitucijom pridonosi napadu za zabijanje koševa, dok u obrani sprečava protivnika u postizanju istih. Krila igraju na lijevoj odnosno desnoj strani terena, te svojim skokovima blokiraju šuteve prema košu i oduzimaju loptu protivniku. Krilni centar okrenut leđima košu lakše prima loptu od suigrača, a u obrani ometa protivničkog krilnog centra.                                                                                                                             

Na treninzima se razrađuju i uvježbavaju strategije napada a  za odabir  strategije na terenu  zadužen je playmaker. Svaki igrač je dio ekipe i kad se dobro ukomponiraju kvalitetni pojedinci, dobar rezultat ne može izostati.

Sljedeće najave