Registracija

Koje su prednosti treniranja baseballa

Sportilus .com , 14.07.2016 13:46

Pročitajte koje su prednosti treniranja baseballa, te saznajte zbog čega je baseball dobar za dječju inteligenciju. Doznajte i kako izgleda trening za baseball početnike.

Baseball trening za početnike

Baseball može biti sport za svakog dječaka. Nije važna visina kao u nekim sportovima, niti je presudna brzina. Spretno ili manje spretno dijete, nije važno jer za svakog se u igri nađe bar jedna pozicija. Uz savjet liječnika, čak i djeca sa izraženijim tjelesnim deformacijama mogu trenirati baseball, kao i ona koja imaju razne druge bolesti.

Idealna dob za početak treniranja je oko deset godina, ali mogu ga trenirati i dječaci od šest, sedam, osam godina. Ovaj sport se posebno preporučuje u proljeće i ljeti kada se igra na otvorenom. U baseballu svako dijete može igrati na dvije, tri, pa i četiri pozicije koje određuje trener. Igra se sastoji od uzbudljivih, dinamičnih trenutaka i dužih intervala pripreme za akciju. Zbog toga, ali i zbog razmišljanja o bacanju, hvatanju, udaranju, baseball je sport koji izuzetno dobro djeluje na dječju inteligenciju. Brze promjene, donošenje odluka, pamćenje znakova, uočavanje detalja kod protivnika, od igrača baseballa stvara ljude koji lako zapažaju, brzo misle i pravovremeno reagiraju. Mišići su dobro razvijeni s obzirom da u igri ima dosta promjena kretanja, specifičnih pozicija tijela, bacanja i hvatanja.

Trening obavezno počinje trčanjem. Za zagrijavanje se rade atletske vježbe. Slijede vježbe bacanja i hvatanja loptice, te se tada prelazi na elemente igre i samu igru. Trening može trajati dva, do dva i pol sata. Tokom povoljnijih vremenskih prilika baseball se trenira vani na otvorenom, dok se zimi može trenirati u odgovarajućim dvoranama. 

Sljedeće najave