Registracija

Klasični body building za muške

Sportilus .com , 03.06.2016 15:03

Pročitajte o povijesti klasičnog body buildinga, njegovom razvoju kroz 20. stojeće, te kako izgleda natjecanje i koja se osnovna oprema koristi. Saznajte koji su najpoznatiji body builderi, te koja su najpoznatija natjecanja.

Klasični body building za muške je sportska grana body buildinga. Moderna era body buildinga počinje četrdesetih pa sve do sredine osamdesetih godina 20. stoljeća. To je bilo vrijeme kad su zaživjeli klasični starogrčki kipovi koji su krasili naslovnice magazina. Mladići su počinjali sa svojim prvim dizanjem utezima kako bi izgradili svoje tijelo. Sve je počelo u egipatskoj i starogrčkoj civilizaciji gdje se dizanje teških predmeta prakticiralo za postizanje snage i moći. Crtež iz razdoblja 2000 pr. Kr. u egipatskoj pećini svjedoči o izgradnji tijela prikazujući ljude koji dižu utege kruškolikog oblika, dok prve zapise nalazimo kod starih Grka. U 11. stoljeću u Indiji ljudi su koristili kamene bučice kao utege, a sve do 16. stoljeća mislilo se da je dizanje tih utega nacionalna indijska razonoda. U 19. stoljeću, stvaranjem njemačkog i švedskog gimnastičarskog pokreta, Česi kao odgovor stvaraju Sokolski pokret 1862. godine, gdje jedan od osnivača Miroslav Tyrš za razne vježbe upotrebljava bučice i utege. Otac modernog body buildinga je Eugen Sandow (1867.-1925.) iz Königsberga u Prusiji, a danas ruskog  Kalinjingrada. On je nastupao pred publikom pokazujući svoje mišiće, a scenski nastup osmislio je njegov menadžer Florenz Ziegfeld. Najprestižnije natjecanje u body buildingu zove se Mr. Olympia, a nagrada je ista brončana statua koju je Sandow prezentirao na svom prvom natjecanju. Od značajnijih osoba koje su obilježile raniju povijest body buildinga, spadaju Earle Liederman,  autor nekoliko knjiga o body buildingu i Siegmund Breitbart poznat kao ''Najjači čovjek na svijetu'', cirkuski zabavljač koji je pokazivao snagu diljem Europe i Amerike. Joe Weider je jedan od osnivača IFBB, međunarodne federacije, i izdavač nekoliko magazina o body buildingu i fitnessu, kao i proizvođač fitness opreme.

U sedamdesetim godinama 20. stoljeća Arnold Schwarzenegger popularizira body building zahvaljujući dokumentarcu ''Pumping Iron'' i filmovima o Conanu. Body building je trebao biti demonstracijski sport na olimpijskim igrama, međutim to nikad nije bio, jer mnogi su mišljenja da ne spada u sport.

Međunarodna federacija za body building (IFBB) organizira natjecanja po pravilima za amatere i za profesionalce. Amateri se natječu u različitim kategorijama, po spolu, tjelesnoj masi i starosti natjecatelja. U body buildingu natjecatelji oba spola se natječu u juniorskoj konkurenciji do 23 godine. Veterani se natječu u dvije starosne kategorije (kategorija od 40 do 49 godina,

i kategorija preko 50 godina starosti) dok se veteranke natječu u jednoj kategoriji (od 35 godina). Kod utega sa šipkom kombiniraju se razne dimenzije šipki i težina utega. Neki smatraju da je bolje koristiti utege sa šipkom nego vježbati isključivo na spravama. Bučice mogu biti plastične i  kromirane, težine od 1 kg do 15 kg. Omogućavaju izvođenje vježbi za cijelo tijelo, te neograničeni broj pokreta. Sa utezima za zglobove jačaju se noge i ruke, te se njima dodaje opterećenje uobičajenom treningu. Sprava za trbušnjake zateže, definira i oblikuje sve grupe trbušnih mišića. Triceps sprava se koristi vježbanje mišića ruku. Sprava za zgibove je za jačanje leđa, bicepsa i trbušnjaka te idealna za početnike kao i one iskusnije vježbače. Dvostruki steper ili sprava za trčanje koristi se za vježbanje nogu.

Neki od najpoznatijih body buildera su Sergio Oliva (1941.-2012.), Arnold Schwarzenegger i Ronnie Coleman.  Sergio Oliva je rođen na Kubi i jedini je body builder koji je uspio pobijediti Arnolda Schwarzeneggera u natjecanju Mr. Olympia, 1969. godine. Najbolji rezultati su pobjednik Mr. Olympia natjecanja tri puta zaredom od 1967.-1969. godine, osvajač naslov Mr. Universe  1967. godine, kao i mnogi naslovi prvaka u raznim natjecanjima koje su organizirale druge federacije (AAU, WBBG i WABBA). Arnold Schwarzenegger rođen je 1947. godine u austrijskom gradu Thalu. Osvojio je pet naslova  Mr. Universe i sedam naslova Mr.Olympia. Ronnie Coleman rođen je 1964. godine u Louisiani, SAD. Osvojio je osam naslova Mr.Olympia te je rekorder sa dvadeset i šest pobjeda po IFBB-u.

Neka od najpoznatijih natjecanja su Arnold classic koje je godišnje body building natjecanje nazvano po Arnoldu Schwarzeneggeru. Održava se krajem veljače i početkom ožujka u američkom gradu Columbusu. Mr. Olympia je najveće natjecanje i organizira ga IFBB federacija. Prvo natjecanje održalo se 18.09.1965. godine u New Yorku. Jedna zanimljivost na kraju: najniži i najmanji body builder na svijetu je Aditya Romeo Dev iz Indije koji podiže utege od 1,5 kg dok  on sam ima samo 9 kg, te je visine 83 cm!
Sljedeće najave