Registracija

KICKBOXING-TRENING

Robert Kermeci , 04.09.2017 18:25

KICKBOXING-TRENING

Trening kickboksača početnika počinje vježbama istezanja i zagrijavanja mišića koje traju oko dvadesetak minuta. Iz klasičnog boksa preuzeti su udarci rukama i način treniranja, a udarci nogama preuzeti su iz Tajlandskog boksa.

Zbog poboljšanja kondicije boksač radi zgibove, trbušnjake, sklekove i preskakanje vijače​, gdje se svaka vježba izvodi tridesetak sekundi. Nakon vježbi istezanja, prelazi se na treniranje tehnike, snage i preciznosti udaraca. Uvježbavaju se osnovne tehnike: stav, gard, kretanje, obrana i udarci. Bitno je da se inzistira na pravilnom školskom izvođenju tehnike i da se ispravljaju početničke greške.

Uz izbor naprava i rekvizita kao što su kruška, vreća, brza lopta ili zidni jastuci, pomažu kickboksaču kako bi stekao sposobnost za pravilno i pravovremeno uključivanje potrebnih mišićnih grupa  prilikom izvođenja svakog pokreta. Trening bi se trebao sastojati od više ciklusa od tri minute trening i odmora kako i izgleda klasična runda sa kratkim predahom. Zbog poboljšanja kondicije rade se zgibovi, trbušnjaci, sklekovi i preskakanje vijače​, gdje se svaka vježba izvodi tridesetak sekundi.

Nakon treninga nekoliko jednostavnih rundi, može se dodati i vježba sa kombinacijom sklekova i skokova, kako bi se dobilo na eksplozivnosti. Vježbanja udaraca u prazno je dobro jer su ti udarci dobri za zagrijavanje ruku, prsa i leđa. Za gornji dio tijela dobar je trening isprobavanje različitih vrsta udaraca u različitim kombinacijama, gdje je bitno da noge rade. Vježba sa rukavicama i vrećom pomaže kod treninga od tri minute, izgradnji mišića i sagorijevanju kalorija.

Za mišiće stabilizatora ili mišiće trupa, kako bi se zaštitili od udaraca kickboksači rade s loptama medicinkama. Bitno je upotrijebiti onu loptu koja nije preteška, ali da istodobno pruža solidan otpor tijelu.Za osobe ispod i do 72 kg, prikladna je lopta od 3,5 kg, a za osobe iznad te težine može se koristiti lopta od 5,5 kg.

Ako se trening želi pojačati može se dodati i trening s utezima. Svakako nakon završetka treninga, par minuta je potrebno odvojiti za istezanje mišića i kralježnice kako bi se izbjegla upala mišića. 

Sljedeće najave