Registracija

KICKBOXING-PRAVILA

Robert Kermeci , 22.02.2017 20:38

KICKBOXING-PRAVILA

Kickboxing se dijeli na sedam disciplina, a to su semi contact, light contact, full contact, low kick, Thai kickboxing, glazbene forme i aero kickboxing.

Semi contact ili polukontakt je disciplina gdje su tehnika i brzina u prvom, a snaga u drugom planu. Tri sudaca nadziru borbu a udarci su kontrolirani te se ocjenjuju nakon svakog izvršenog udarca u dopušteni dio tijela protivnika. Udarci se izvode rukama i nogama u prednju stranu glave i prednju stranu trupa. Nakon svakog izvršenog udarca borba se i privremeno zaustavlja, a suci određuju bodove i kretnjom ruke pokazuju na natjecatelja i broj bodova. Pobjednik je onaj natjecatelj koji je osvojio najviše bodova zadajući više pravilnih udaraca. Natjecatelj se kažnjava ako je koristio snažne udarce. Mjesto borbe je tatami strunjača ili u ringu. Podjela natjecatelja je po težini, dobi i spolu.

Light contact ili lagani kontakt se za razliku od semi contacta ne prekida. Tokom borbe suci bilježe bodove i na kraju borbe pobjedniku dodjeljuju deset bodova a poraženom devet bodova. Pravila koja vrijede za udarce, dopuštena mjesta i opremu ista su kao i kod semi contacta. Natjecatelji se dijele po težini, dobi i spolu, a mjesto borbe je također tatami ili u ringu.

Full contact ili puni udarac je disciplina u kojoj snaga ima prioritet a cilj je savladati protivnika snagom udaraca. U ovoj disciplini dopuštena mjesta udaraca su ista kao i kod semi contacta i light contacta ali sa razlikom da se udarci zadaju punom snagom i većom brzinom. Mjesto borbe je ring. Sudac se nalazi u ringu te ocjenjuje regularnost borbe a troje sudaca koji su izvan ringa bilježe bodove. I u ovoj disciplini bolji dobiva deset, a poraženi devet bodova.

Low kick ili niski udarac je disciplina gdje je osim spomenutih dozvoljenih udaraca, dozvoljeno i udaranje

nogama po nogama protivnika. Punom snagom u gornji dio nogu iznad koljena s prednje, vanjske i unutarnje strane. Bodovi se dobivaju za udarce po natkoljenici. U slučaju da je protivnik na podu udarci po potkoljenici su zabranjeni. Borba se odvija u ringu, a natjecatelji nose zaštitnu opremu, osim profesionalaca koji ne nose kacigu i štitnike za potkoljenicu.

Thai kickboxing je sličan low kick disciplini. Borba se ne prekida ako su natjecatelji u klinču. Svi pravilni udarci donose bodove a bodovanje je isto kao i kod low kicka i full contacta. Udara se svim ručnim tehnikama, potkoljenicom i koljenom u glavu, te u prednji, stražnji i bočni dio tijela. Borci ne nose zaštitne papuče. Profesionalci ne nose štitnike na nogama osim steznika za zglobove. Ovu disciplina je poznatija kao K-1 i prezentira se kao jedna od disciplina kicboxinga. K-1 je sistem natjecanja na kojem se prakticira tajlandski kickboxing.

Glazbene forme su modificirana verzija kickboxinga gdje se izvode kate sa zamišljenim protivnikom uz glazbenu podlogu. Forme su kreativne i slobodne izvedbe pa tako se mogu vidjeti pokreti koji osim ljudskih oponašaju i pokrete životinja u borbi. Glazbene forme mogu biti tvrde i meke, sa i bez oružja gdje se i ocjenjuje način rukovanja oružjem. Pet sudaca daju ocjene od pet do deset bodova. Ocjenjuje se sinkroniziranost pokreta sa glazbom, pravilnost izvedenih udaraca i pokreta, ravnoteža, te težina i kompleksnost izvedenih tehnika. Mike Anderson je tvorac glazbenih formi.  

Aero kickboxing je disciplina koja je kombinacija aerobika i kickboxinga. Najmlađa je disciplina kickboxinga a nastala je 1992. godine. Pravila je napisao Frank Thiboutot.  Ovdje nema opasnosti od povreda, nego se uz glazbu izvode pokreti u stilu kickboxinga gdje se prezentira udaranje zamišljenog protivnika te obrana od istog. Izvodi se pojedinačno i grupno a ocjenjivanje je slično kao i kod glazbenih formi. Glazbeni tempo mora biti od 135 do 155 BPM (udaraca po minutu- beats per minute). Ocjenjuje se način na koji su ukomponirani aerobik i kickboxing elementi i tehnika te pravilnost pokreta i koreografija. U izvedbi aerobik mora biti zastupljen sa 30%, a kickboxing sa 70% tehničkih elemenata.

Sljedeće najave