Registracija

KICKBOXING: NAJPOZNATIJI DOGAĐAJI

Robert Kermeci , 30.06.2017 22:56

KICKBOXING: NAJPOZNATIJI DOGAĐAJI

Svjetsko prvenstvo u amaterskom kickboxu organizira najveća svjetska federacija WAKO. Počela je s radom 1976. godine, a osnivač je Georg Frederic Brückner. Dvije godine kasnije održano je prvo amatersko Svjetsko prvenstvo u kickboxingu u Berlinu gdje su se borbe održale po pravilima full contacta. Na tom prvenstvu, Riječanin Branko Žgaljardić postao je prvi u povijesti amaterski prvak u full contactu  do 84 kg, te dobiva Nagradu grada Rijeke. Na prvom Svjetskom prvenstvu najviše su uspjeha imali natjecatelji SAD-a. Drugo Svjetsko prvenstvo održalo se u Tampi na Floridi 1979. godine, a borilo se u dvije discipline: semi contact i full contact. Naši predstavnici osvojili su tri bronce i jedno srebro. To su bili Valter Pavlović, Branko Cikatić i Mladen Carević sa osvojenim trećim mjestima te Branko Žgaljardić sa osvojenim drugim mjestom. Najuspješniji na tom prvenstvu bili su natjecatelji iz Njemačke.

Slijedećih godina prvenstva su se održavala svake dvije godine, osim 1985. kada se odvijaju istovremeno dva prvenstva na isti dan. Razlog su bile nesuglasice unutar federacije, pa je tako jedno prvenstvo održano

u Budimpešti, a drugo u Londonu. Organizatori uvode 2001. godine dva različita svjetska prvenstva. Jedno obuhvaća natjecanje kao što su full contact, semi contact i glazbene forme, dok se na drugom prvenstvu održavaju borbe u tajlandskom boksu i low-kicku a kasnije i borbe prema K-1 pravilima. Hrvatska se može pohvaliti da ima svjetske prvake i prvakinje u kickboxu, te samim time spadamo u vrh svjetskog kickboxinga.

Europsko prvenstvo u kickboxingu održava se od 1977. godine. Do 1982. održavalo se svake godine a od te godine, svake dvije. Od 1994. godine WAKO uvodi dva Europska prvenstva iste godine. Prvo prvenstvo održano je u Beču, a Nizozemska je osvojila najviše medalja. I na dosadašnjim Europskim prvenstvima naši su kickboksači ostvarili zapažene rezultate, osvajajući prva, druga i treća mjesta.

K-1 natjecanje počelo je 1993. godine. Taj naziv i brand poznat je u cijelom svijetu a nastupaju borci iz teške kategorije. Početkom 2012. godine tvrtka Global Holdings Limited, registrirana u Hong Kongu otkupila je prava za K-1, i trenutačni je organizator K-1 turnira diljem svijeta. Najuspješniji borac u K-1 natjecanjima je Ernesto Hoost, a slijedi ga Semmy Schilt. Na listi se nalaze i naši Mirko Filipović, te Branko Cikatić obojica sa po jednim osvojenim turnirom.

Sljedeće najave