Registracija

KENDO-PRAVILA

Robert Kermeci , 23.06.2017 18:39

KENDO-PRAVILA

Na samom početku borbe, natjecatelji ulaze u borilište stoje jedan nasuprot drugome na devet koraka razmaka i razmjenjuju naklon. Pomiču se tri koraka prema središtu te se službeno pozdravljaju, izvlače mač i zauzimaju stav. Sudac izgovara naredbu ''hajime''-započni. Vrijeme borbe je pet minuta, a dodatak tri minute. Pobjednik je onaj natjecatelj koji postigne dva boda tokom borbe ili ako ostvari samo jedan bod do isteka vremena. Ako tokom borbe ni jedan natjecatelj nije ostvario bod, borba se produžuje do prvog ostvarenog boda, te je pobjednik onaj natjecatelj koji ostvari taj bod. Sudac može prosudbom odlučiti rezultat borbe ili je proglasiti neriješenom. To odlučuje prema bodovima kojima se ocjenjuje držanje i ponašanje, vještina i ostvareni prekršaji.

Mjesta koja su dozvoljena odnosno valjana za udarac i

pogodak na tijelu su zaštitna maska za glavu, rukavice, zaštitni oklop i štitnik za grlo. Na zaštitnoj maski ili ''men'' su čelo - obloženi dio, ne metalni, te lijevo i desno područje od očiju. Ako protivnik zabaci glavu unazad tada i metalni dio maske može postati valjani dio za udarac. Na rukavicama ili ''kote'', valjana mjesta su dio ruke iza ručnog zgloba koji je prekriven okruglom zaštitom, te općenito lijeva i desna ruka tijekom nekih stavova. Kod zaštitnog oklopa ili ''do'' dozvoljeni su udarci u lijevu i desnu stranu.

Natjecatelj koji uvrijedi protivnika ili suca gubi borbu i izlazi iz arene. Protivniku se dodjeljuju dva boda, a ako je borac koji je uvrijedio protivnika ili suca i uspio do tada osvojiti koji bod, predat će sve bodove. Prekršajima se između ostalih smatra i nepošteno guranje, guranje protivnika mačem da se prekine klinč, pozivanje time-outa bez razloga, te bilo kakav način koji može ugroziti poštenu borbu. Borbu sude tri suca, a svaki od njih drži dvije zastavice, bijelu i crvenu koju podiže ovisno kojem se od natjecatelja daje bod.   

Sljedeće najave