Registracija

KENDO OPREMA

Robert Kermeci , 15.07.2017 14:12

KENDO OPREMA

Natjecatelji od opreme koriste mač-shinai koji je izrađen od četiri dijela. Materijal koji se koristi za izradu mača je bambus, a može biti i sintetički materijal. Sastoji se od četiri letvica koje su međusobno povezane kožnim trakama. Na krajevima mača nalaze se kožne kapice. Fleksibilan je i zbog toga nema povreda među natjecateljima.

Maksimalna duljina mača za mlađe korisnike je 114 cm, za starije 117 cm a za odrasle osobe 120 cm. Minimalna težina mača za mlađe muške korisnike je 425 g, za starije korisnike 470 g i za muške odrasle osobe 500 g. Za ženske mlađe korisnice težina mača je 400 g, starije 410 g i za ženske odrasle osobe 420 g. Mač ima štitnik za šaku-tsuba koji je izrađen od kože ili sintetičkog materijala. U promjeru ne smije biti veća od 9 cm.

style="font-size:12.0pt;line-height:115%;font-family: "Times New Roman","serif"">Zaštitna oprema odnosno oklop za kendo naziva se bogu. Men je naziv za zaštitnu kacigu koja štiti lice od udaraca. Izrađena je od debelog pamučnog sloja a na prednjoj strani je metalni štitnik za lice. Štitnik za lice izrađen je od duraluminija (legure aluminija, bakra, magnezija i mangana) ili titana. Kote su zaštitne rukavice koje štite šake, ručne zglobove i podlaktice, te su izrađene od pamuka i filca. Do je zaštitni oklop za srednji dio tijela izrađen od fiberglasa, tvrde plastike ili kože. Posebni remen štiti donji dio trbuha a naziva se tare. Na njemu je oznaka na kojoj je ime natjecatelja i naziv kluba ili države.

Hakama su pamučne hlače širokih nogavica. Keikogi je pamučni ili svileni gornji dio odjeće. Najčešće su tamno plave boje ili bijele. Tenogui je pamučna marama koja se veže ispod kacige te skuplja znoj i ublažava udarac. Štitnik za grlo izrađen je od tvrde kože. Kendo natjecatelji se bore bosi i za vrijeme borbe imaju crvenu ili bijelu vrpcu svezanu na leđima. 

Sljedeće najave